Zoek

Audi TT Roadster en TTS Roadster – open voor business

Audi-TT-Roadster-6

• Keuze uit 2.0 TDI- en 2.0 TFSI-motoren
Standaard met elektrisch bedienbare softtop en Audi virtual cockpit
• Nieuw ontwikkeld quattro permanent all-wheel-drive systeem

• Audi introduceert de derde generatie van de TT Roadster en TTS Roadster. Naast puur rijplezier laat de open tweezitter ook zien waartoe Audi in technisch opzicht in staat is, met lichtgewicht constructies, zuinige motoren, een vernieuwde quattro permanente vierwielaandrijving en de Audi virtual cockpit.

De Audi TT Roadster en TTS Roadster zijn beide 4,18 meter lang, met een wielbasis van 2,51 meter en korte overhangen. De designers van Audi hebben de tijdloze, pure lijnen van de oorspronkelijke TT ook in deze derde generatie terug laten komen. De TTS Roadster en het S line exterieurpakket zijn te herkennen aan specifieke aangescherpte details als de sportief gestylde, opvallende luchtinlaten en de aerodynamisch vormgegeven dorpels. Optioneel levert Audi LED-koplampen of de innovatieve Matrix LED-verlichting. Deze laatste maakt gebruik van kleine, individueel aan te sturen LEDs voor de grootlichtfunctie. Dynamische richtingaanwijzers, waarbij de LEDs van binnen naar buiten toe oplichten in de gekozen richting, zijn nog zo’n Audi-innovatie. Verder krijgen de Audi TT Roadster en TTS Roadster een achterspoiler in het kofferdeksel die bij snelheden boven de 120 km/u uitschuift om extra neerwaartse druk te genereren. Met de softtop dicht realiseert de nieuwe TT Roadster een luchtweerstandwaarde van 0,30.

Audi-TT-Roadster-2

Elektrisch bedienbare softtop
De ingenieurs van Audi hebben het koetswerk van de Roadster ten opzichte van de Coupé op cruciale onderdelen – waaronder de A-stijlen, de dorpels en delen onder de voor- en achterkant – versterkt voor een grotere veiligheid en torsiestijfheid. De roll-over bars zijn in de bovenzijde van de carrosserie geïntegreerd. De softtop van de Roadster weegt slechts 39 kilogram. Wanneer het dak wordt geopend, vouwt de kap samen tot een plat pakket dat de inhoud van de bagageruimte (280 liter) nauwelijks beïnvloedt. Het elektrisch openen en sluiten van het dak vergt tien seconden, zelfs rijdend bij snelheden tot zo’n 50 km/u. Een windscherm en hoofdruimteverwarming via de optionele S sportstoelen zijn tegen meerprijs leverbaar.

Audi-TT-Roadster-5

Krachtige, zuinige TDI- en TFSI-motoren
De Audi TT Roadster wordt bij de introductie leverbaar met een TDI-dieselmotor en een TFSI-benzinemotor die beide aan de Euro 6 emissienorm voldoen. De TT Roadster 2.0 TDI ultra met handgeschakelde versnellingsbak en voorwielaandrijving levert 135 kW/184 pk en 380 Nm aan koppel. De krachtbron verbruikt gemiddeld slechts 4,3 liter diesel op 100 kilometer (CO2: 114 gram). De 2.0 TFSI in de TT Roadster genereert 169 kW/230 pk en 370 Nm. De TTS Roadster brengt het met deze TFSI-krachtbron zelfs tot 228 kW/310 pk en 380 Nm. In combinatie met de 6-traps S tronic transmissie met dubbelde koppeling, die ook voor de ‘instap’ TFSI beschikbaar is, accelereert het topmodel in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Verstelbare kleppen in het uitlaatsysteem zorgen tijdens die sprint voor een nog vollere sound. Een start-stopsysteem is voor alle motoren standaard. Een sound actuator (die het motorgeluid in het interieur versterkt) wordt meegeleverd met het optionele Audi drive select (standaard op de TTS Roadster).

Audi-TT-Roadster-4

Nieuwste evolutie: quattro permanent all-wheel-drive systeem
Ook voor het quattro permanente all-wheel-drive systeem heeft Audi een grote ontwikkelingsstap gemaakt. Dit systeem is standaard voor de TTS Roadster en is als optie te bestellen op de TT Roadster 2.0 TFSI. De elektrohydraulische lamellenkoppeling verdeelt de aandrijfkracht optimaal tussen de voor- en achteras op basis van de rijsituatie, de staat van de ondergrond en de input van de bestuurder. De elektronische bediening van de koppeling combineert rijplezier en veiligheid op een compleet nieuw, nog hoger niveau. Tijdens sportieve escapades stuurt het systeem meer vermogen naar de achteras. Op ondergronden met weinig grip staat de quattro-aandrijving samen met het Electronic Stabilization Control (ESC) veilige, gecontroleerde drifts toe.
Voor het eerst heeft Audi de verdeling van het quattro-systeem gekoppeld met het optionele Audi drive select systeem, dat in diverse rijmodi voorziet. Het systeem is verder gekoppeld aan het gaspedaal en de stuurbekrachtiging en integreert verschillende optionele technologieën, waaronder Audi magnetic ride, Audi’s adaptieve dempingsysteem (standaard op de TTS Roadster).

Sportieve en precieze handling
Het geavanceerde chassis en de stevige setup van het onderstel bezorgen de open tweezitter een sportieve en precieze handling. Elektromechanisch bekrachtigde progressieve besturing is in alle gevallen standaard. In combinatie met het S line sportpakket en Audi magnetic ride ligt de carrosserie van de TTS Roadster tien millimeter dichter op het asfalt. Mede verantwoordelijk voor de sportieve eigenschappen is het Electronic Stabilization Control (ESC), dat gedeeltelijk of helemaal kan worden uitgeschakeld. In snelle bochten remt de torque vectoring functie het binnenste voorwiel (bij voorwielaandrijving) of de beide binnenste wielen (bij quattro) minimaal bij waardoor de TT Roadster nog scherper instuurt.

Sportief interieur
Het interieur van de Audi TT weerspiegelt het sportwagenkarakter van de nieuwe TT-generatie. De laag gemonteerde, nieuw ontwikkelde sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen wegen samen vijf kilogram minder dan de exemplaren in het vorige model. Standaard zijn er drie interieurkleuren beschikbaar voor de TT Roadster en TTS Roadster. Het topmodel krijgt gekleurde accenten in het interieur (optioneel ook mogelijk voor de TT Roadster). Het S line sportpakket hult het interieur geheel in het zwart.

Audi virtual cockpit en MMI
De nieuwe TT-generatie vertrouwt op een nieuw dashboard- en bedieningsconcept. De meest opvallende innovatie is de Audi virtual cockpit. Het digitale instrumentarium met het 12,3 inch TFT-scherm presenteert alle informatie haarscherp en met behulp van 3D-beelden, en biedt de bestuurder de mogelijkheid om uit verschillende niveaus te kiezen. De MMI-terminal op de tunnelconsole voorziet daarnaast in een nieuwe bedieningslogica, op een meer ‘platte’ en toegankelijke manier in plaats van via hiërarchische menustructuren.

Lange lijst met standaardfeatures
Qua uitrusting is de lijst met standaardfeatures voor de Audi TT Roadster lang, met ondermeer 17 inch lichtmetalen velgen, een elektrisch bedienbare softtop, Xenon Plus verlichting, Audi virtual cockpit, sportstoelen en MMI radio. Daarnaast loopt het aanbod aan rijassistentiesystemen uiteen van Audi side assist (standaard op modellen met TFSI-motoren) tot aan Audi active lane assist, parkeerassistentie met weergave van de omgeving en verkeersbordherkenning. MMI navigatie plus met MMI touch vormt de top op entertainmentgebied, zeker in combinatie met het Bang & Olufsen Sound System. Terwijl Audi phone box mobiele telefoons eenvoudig aan het entertainmentsysteem koppelt. Een microfoon op de veiligheidsgordel zorgt tot slot voor een goede audiokwaliteit, zelfs met de kap open.

Vanaf april in Nederland
De Audi TT Roadster wordt vanaf april leverbaar in Nederland. De prijzen beginnen bij € 49.690* voor de 2.0 TFSI. Voorzien van de 2.0 TDI diesel beginnen de prijzen bij € 50.410*. De Audi TTS Roadster arriveert later dit jaar in ons land en wordt leverbaar vanaf € 68.950*.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen