Zoek

Autolicht overdag aan

Audi R8 koplamp met LED techniek voor daglicht en dimlicht. Dit wordt binnenkort geintroduceert als optie voor de R8.

DEN HAAG –  Automobilisten worden verplicht overdag met licht op te rijden. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers kan daardoor met enkele tientallen per jaar worden teruggedrongen.

Dat Audi een voorsprong hierin heeft is duidelijk met de daglichten die overdag branden, mits men xenon verlichting op de auto heeft. In normale licht en LED licht.

Dat schrijft minister Eurlings (Verkeer) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij hoopt dat de maatregel nog dit jaar in kan gaan.

Discussie

Met de verplichte dagverlichting beslecht Eurlings een discussie die al jaren wordt gevoerd in ons land. Ook in Europees verband wordt al lang gesteggeld over verplichte verlichting overdag. Onlangs besloot de Europese Commissie juist hier niet toe over te gaan omdat motorrijders – die in veel EU-landen ook overdag verplicht licht moeten voeren – daardoor minder zichtbaar en dus kwetsbaarder zouden worden. In plaats daarvan ijvert de commissie voor het verplicht monteren van minder felle lampen in nieuwe auto’s.

Minister Eurlings wil daar niet op wachten en komt zo snel mogelijk met een wetsvoorstel om het dimlicht overdag verplicht te stellen.

Keerzijde van die verplichting is dat het brandstofverbruik en daardoor de uitstoot van het voor het milieu schadelijke CO2 zal toenemen. De bewindsman verwacht echter dat het schadelijke effect op den duur zal ‘uitsterven’ doordat nieuwe auto’s speciale zuinige, minder felle daglampen zullen krijgen. Led-verlichting van slechts enkele watts is een nog zuiniger oplossing. Daarmee wordt ook het vaker doorbranden van de koplampen opgevangen. Bovendien, wanneer speciale dagverlichting wordt ingebouwd, hoeven de achterlichten en de kentekenverlichting niet tegelijkertijd ook te branden. Dat gebeurt wel als de daglampen aan zijn.De Fietsersbond en motorrijders zijn altijd tegenstander geweest van verplichte dimlichten overdag voor auto’s. Zij vrezen dat voetgangers, fietsers en motorrijders, die overdag nu al vrijwillig met hun lichten aan rijden, minder zichtbaar en daarmee kwetsbaarder zullen worden.

Uit onderzoek van onder meer TNO blijkt echter dat die angst ongegrond lijkt. Voetgangers en fietsers zouden juist profiteren van de verlichting van auto’s, die daardoor beter zicht krijgen en zelf beter te zien zijn. Het voordeel zou met name bij slecht weer optreden.

In een aantal Europese landen zoals Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Finland moeten autorijders al verplicht overdag met hun lichten aan rijden.

bron:Telegraaf

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen