AudiBlog.nl

Audi ontwikkeld eigen intelligent remsysteem

Audi werkt aan een zogenaamd intelligent remsysteem voor auto’s. Hiermee zal de auto in een noodgeval zonder invloed van de bestuurder gestopt kunnen worden.

De ontwikkelaars testen op dit moment een remsysteem dat bij gevaar automatisch de auto – ook vanaf hogere snelheden – tot stilstand moet brengen.
Om foutieve ingrepen te vermijden en de bestuurder niet te betuttelen, werkt de automatische reminstallatie alleen als er definitief geen andere uitwijkmogelijkheden meer zijn. Hiertoe gebruikt de auto m.b.v. radar- en lasersensoren permanent een digitale landkaart van de omgeving en bekijkt zo eventuele mogelijke ‘vluchtwegen’.
Pas als een hindernis bijvoorbeeld het einde van een file op een met vangrails begrensde snelweg, daadwerkelijk niet meer omzeilt kan worden, zal het systeem met volle kracht een nood remingreep uitvoeren. Op deze manier kan een ongeval vermeden worden of minstens de zwaarte ervan worden gereduceerd.
Wanneer deze techniek op de markt komt, is nog niet duidelijk.

Ook nieuw op het gebied van ongevalvermijding is de automatische voetgangerherkenning, die volgens Audi over drie jaar in productie zou kunnen gaan. Bijsnelheden tot 70 km/u zoeken sensoren aan de voorzijde van de auto naar personen op de weg, alarmeren de bestuurder en leiden een noodremprocedure in als een ongeval onvermijdbaar lijkt.

Bron: Audi


Gerelateerd nieuws