AudiBlog.nl

14 oktober: Audi gedenkt Bernd Rosemeyer

Bernd Rosemeyer BLOG

De legendarische coureur Bernd Rosemeyer zou dit jaar 100 jaar oud zijn geworden. Audi herinnert hem op zijn geboortedag14 oktober (1909), met een bloemengroet bij zijn gedenksteen langs de huidige Autobahn A5. Internationaal werd Rosemeyer als topcoureur met de Auto Union bij de Grand Prix races en recordpoging ritten tijdens de ‘Zilveren pijl’-periode.

Race successen in Europa, Afrika en de Verenigde Staten maakte hem – niet alleen vanwege zijn stoutmoedige rijstijl – tot een publiekslieveling. Bernd Rosemeyer verongelukte dodelijk bij een recordpoging begin 1938.

Zijn loopbaan begon Bernd Rosemeyer als motorfietscoureur op grasbanen en bij straatraces. In 1932 nam NSU hem als fabrieksrijder in dienst, en in 1933 wisselde hij naar DKW. In oktober 1934 bevestigde hij met bravoure zijn capaciteiten door met de zeer moeilijk te besturen middenmoterracewagen van Auto Union te rijden en vanaf dat moment behoorde hij tot de groten naast Hans Stuck en Achille Varzi van het raceteam van Auto Union.

Op 25 september 1935 won Rosemeyer in Brünn zijn eerste Grand Prix. In het daarop volgende jaar won hij o.a. bij de Grote Prijzen van Duitsland, Zwitserland en Italië.

Auto Union Typ C Stromlinie-front

Bij de Avus-race in 1937 bereikte hij met de Auto Union Typ C op het rechte eind een legendarische snelheid van 380 km/u. Bij snelheid recordritten op de Autobahn bij Frankfurt bereikte hij als eerste de 400 km/u grens op een openbare weg.

Auto Union Typ C Stromlinie-back

Een nieuwe recordpoging op 28 januari 1938 tussen Frankfurt en Darmstadt (huidige A5) eindigde tragisch. Zijn auto ging bij 430 km/u aan het slippen en Bernd Rosemeyer verongelukte dodelijk.

Bron: Audi


Gerelateerd nieuws