AudiBlog.nl

Audi: Aida weet altijd hoe ergens te komen

Aida by Audi

Het ziet er buit als een moderne uitgave van Stieven Spielbrgs ET, heeft verleidelijke blauwe ogen, weet altijd hoe ergens te komen, en kan binnenkort in elke Audi zitten: want i.s.m. de onderzoekers van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MTI) in Cambridge ontwikkelden de ingenieurs uit Beieren in het Electronic Research Lab van het  VW-concern de kleine robot “Aidi”, die indien nodig als elektronische bijrijder uit het dashboard klimt.

Wat er op de eerste blik uitziet als een speeltje van computerkinderen bij het industriepracticum heeft echt een ernstige achtergrond: ten slotte weet de auto al meer over de omgeving als de bestuurder zelf. En als het ook zonder programmering van het navigatiesysteem raden kan, waar de reis naar toe zal gaan, dan zal het met belangrijke tips komen en de bestuurder zelfs aan tussenstops herinneren, die deze misschien zou kunnen vergeten.

Aida met A6 dashboard

Middelpunt van het systeem is een software waarmee de elektronica het bewegingspatroon van de bestuurder zo lang bestudeert, totdat deze precieze voorspellingen over de mogelijke reisdoelen kan maken. Na een paar weken weet Aidi waar en wanneer de bestuurder werkt, op welke dagen van de week de bestuurder in welke winkel inkoopt, waar de kinderen naar school gaan of de ouders naar de bioscoop gaan.
Tevens is het systeem met de omgeving verbonden, kent vrije parkeerplaatsen, toeristen attracties of actuele verkeersopstoppingen en weet van zelf sprekend hoeveel brandstof er nog in de tank is of lucht in de banden.

„Als Aida de routines van de bestuurder en de wetenschap over de plaatselijke gegevens combineert, kan het systeem behulpzame conclusies daaruit trekken”, hoopt Assaf Biderman, die aan het MIT het “SENSEable City Lab” lijdt. Zonder invloed van de bestuurder wordt deze op een werkdag automatisch op de snelste en filevrije weg naar kantoor en in het weekend naar de bakker geloodst.
Mocht er ergens een straat vanwege een spontane demonstratie afgesloten zijn, Aidi heeft vooraf al de beste omleiding paraat en voordat de tank leeg is staat men al bij het pompstation.

Om de bestuurder de weg te wijzen en er bovenop belangrijke veiligheidstips en besparingen te geven, benut Aida naast geschreven tekstberichten en spraak een hele voorraad aan gezichtsuitdrukkingen. Soms toont het witte gezicht een vriendelijke glimlach, dan weer een treurige – en soms een nieuwsgierige blik.

Anders als bij normale bijrijders heeft de computerbroer dankzij cameraogen en gezichtherkenning een gevoelige snaar voor stemming toestand van de bestuurder, kan deze daarom opbeuren, geruststellen of met een blik waarschuwen. En nog een voordeel heeft Aidi boven en normale bijrijder van vlees en bloed: een druk op de knop is voldoende en de robot schakelt uit en verdwijnt zonder morren weer in het dashboard.

Via: Donau Kurier


Gerelateerd nieuws