AudiBlog.nl

Rijtest: ABT AS5 3.0 TDI met Power S

ABT AS5 Power S 3.0 TDI

Na de rijtesten met de ‘specials’ de R8-R en de AS5-R van ABT, doen we het nu iets rustiger aan. Nu is de Audi A5 3.0 TDI aan de beurt. Deze beeldschone Coupé is door ABT onderhanden genomen en omgevormd tot de ABT AS5 Power S. De auto is o.a. voorzien van optische lekkernijen zoals een gewijzigde voorbumper met geprononceerde luchtinlaat openingen, een Diffusor-deel in de achterbumper en een heerlijk klinkende – en uitziende sportuitlaat. Ja, zelfs bij deze diesel is dat mogelijk en merkbaar, iets wat je niet verwacht.

ABT AS5 Power S 3.0 TDI (1)

De bodykleur van deze Audi is zadelbruin, een schitterende – en aparte kleur die de Coupé nog meer accentueert. Het interieur is zwart leder en oogt zeer stijlvol. ABT heeft de motor natuurlijk weer lekker gekieteld en wel met een ABT turbolader en een gemodificeerd motormanagement, resultaat door deze Power S-kuur: van 240 pk naar 310 pk (228 kW), de sprint van 0-100 km/u in 5,6 sec. i.p.v. 6,1 sec. en een topsnelheid van 260 km/u.

Ook het koppel steeg na de behandeling flink, en wel van 500 Nm naar dikke 620 Nm. Ondanks deze vermogenstoename bleef de CO2-uitstoot gelijk aan de ‘af fabriek’-specificaties n.l. 173 gr/km.

Wat is er verder nog door de ingenieurs bedacht voor deze auto: een ABT-schroefset en een ABT-reminstallatie met grotere schijven (voor) nu 345mm. Want een vermogen – en snelheidstoename, moet ook  deugdelijk kunnen worden afgeremd.

ABT AS5 Power S 3.0 TDI (2)

Tel daarbij op de prachtige ABT Sportsline BR velgen (leverbaar voor de A5 in AR of BR en 18 tot 20 inch) en je hebt een beeldschone, zuinige, maar ook snelle Coupé in je bezit.

Wegrijden met de Abt AS5 Power S levert inderdaad en lekker sportieve grom op die in het interieur binnendringt, heerlijk! Bij rustig boemelen door de dorpjes en over landwegen blijft het opmerkelijk stil in de auto.

Maar nu de testbaan van ABT weer op: de A7 en het gaspedaal wordt weer gevloerd. De motor pakt gretig op alsof deze daar al die tijd op heeft gewacht. En nu is die lekker sportieve grom ook weer te horen.

ABT AS5 Power S 3.0 TDI (3)

De trekkracht is enorm en het gaat maar door, er lijkt geen einde aan te komen. Lekker ‘cruisen’ met 240 op de teller, en je hoort de motor nauwelijks, eigenlijk hoor je alleen maar windgeruis.

De auto ligt lekker stevig op de weg, geen gespring of gestuiter of andere onzeker makende dingen te merken. Natuurlijk ook nu weer even de remmerij testen, “zo! dat bouwt hij toch even heel erg snel af zeg!”. Ben onder de indruk en de ‘bite’ was ook nu weer aanwezig, heerlijk!

Over de landwegen terug naar de thuisbasis, over slinger weggetjes, heuveltjes en hobbels, de auto blijft een heerlijke feedback geven. Rustig rijdend comfortabel, en jagen we een beetje, toont deze het ook aanwezige sportieve karakter. Ook nu blijkt weer dat de Abt ingenieurs een goed compromis hebben gevonden voor een dynamisch rijgedrag.

Dank aan de ABT Sportsline voor het ter beschikking stellen van deze schitterende ABT AS5 Power S.


Gerelateerd nieuws