Zoek

Run op winterbanden bij Audi Garage

Garages en bandenservicebedrijven maken momenteel overuren met het monteren van winterbanden. De zware sneeuwval en glibberige omstandigheden van de afgelopen dagen hebben er toe geleid dat veel automobilisten alsnog winterbanden onder hun auto willen laten zetten.

De run op winterbanden is momenteel zo groot dat een aantal maten voorlopig niet meer verkrijgbaar is. Verder zijn er lange wachttijden bij garages en bandenservicebedrijven die zelfs overuren moeten maken om klanten zoveel mogelijk te kunnen helpen. Ook de vraag naar ruitensproeier-antivries is inmiddels zo groot dat veel ondernemers nee moeten verkopen.

„Helaas is het de schuld van de automobilist zelf want die had gewoon veel eerder een afspraak moeten maken. Nu ziet hij dat zijn buurman wel weg kan rijden omdat deze winterbanden heeft terwijl hij zelf met zijn zomerbanden niet van zijn garagepad kan komen. Het afgelopen jaar werden in ons land zo’n 800.000 winterbanden verkocht en wij schatten dat één op de tien automobilisten over winterschoeisel beschikt. Wij als Bovag willen de winterband niet verplicht stellen want een automobilist moet zelf de keus kunnen maken. De veiligheid is er overigens wel bij gebaat,” aldus Bovag-woordvoerder Gijs Bosman.

Op het hoofdkantoor van Continental Banden Groep in Barneveld staat de telefoon volgens woordvoerder Wim Brouwer werkelijk roodgloeiend. „Wij zijn in Nederland de grootste leverancier van winterbanden en we worden door veel garages plat gebeld. Gelukkig kunnen we aan de meeste vraag voldoen maar bepaalde maten zijn momenteel wel uitverkocht. Veel automobilisten moeten zich dan ook achteraan in de rij aansluiten, hoe vervelend het ook is,” aldus de woordvoerder.

Een set winterbanden kost gemiddeld 500 euro en kan afhankelijk van de rijstijl zeker vier jaar mee gaan. Geadviseerd wordt om de banden te laten monteren wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt. De winterband beschikt namelijk over een speciale rubbersoort die bij lage temperaturen zachter is. Zogenoemde lamellen in het loopvlak van de band zorgen op besneeuwde wegen voor een betere grip en kortere remweg. In sommige wintersportlanden zijn winterbanden verplicht.

In Duitsland ligt dit iets gecompliceerder en geldt dat de auto bij winterse omstandigheden ’winters’ moet zijn uitgerust. Als er dus sneeuw ligt, moet de auto van winterbanden zijn voorzien. Is dat niet het geval dan krijgt de bestuurder een boete van 20 euro en dan mag hij gewoon blijven rijden. Hindert de bestuurder andere weggebruikers of zorgt hij voor gevaarlijke situaties dan bedraagt de boete 40 euro.

Bron: Telegraaf

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen