AudiBlog.nl

Audi A1: het design is rondom geslaagd + video

– Nieuw design: de schouderlijn omsluit de A1 als een armband
– De dak-contrast-boog is een belangrijk individualiserings kenmerk

De nieuwe Audi A1 zet in op een emotioneel design. Daarbij vallen twee details aan de carrosserie bijzonder op. Als eerste is dat de schouderlijn, ook wel Tornadolijn genoemd, die met veel gevoel voor finesse zo ontworpen is, dat deze de auto voor het eerst compleet omsluit. Het tweede detail de dak-contrast-boog, geeft het silhouet van de A1 een volledig nieuwe vorm – en die gelijktijdig een markant detail is voor de persoonlijke samenstelling van de auto.

Dat is voor het eerst en nieuw: de schouderlijn omsluit een Audimodel compleet, quasi zoals een armband: zij begint voor in de single frame grill en loopt via de koplampen en de zijkant tot in de achterlichten en de achterklep. “De schouderlijn is het belangrijkste designelement bij de A1. De duidelijke scheiding tussen voorkant, zijkant en achterkant wordt opgeheven, zo ontstaat een totale sculptuur”, zegt Jürgen Löffler, exterieur-designer van de Audi A1.

“Deze details laten zich bijvoorbeeld bij een atleet verklaren: hoe krachtiger en breder de schouders van een 100 meter sprinter zijn, des te solider is zijn startpositie. En ook de A1 staak dankzij zijn brede schouders krachtig op de straat.”

Een ander belangrijk vormgevingelement voor het silhouet van de A1 is de dak-contrast-boog, die in de A-stijl begint, over de zijruiten verloopt en in de achterkant eindigt. “De contrastboog tekent de daklijn van de A1 van opzij gezien na. Hier begeven wij ons met de A1 op een nieuwe weg”, verklaart Löffler.
De voorruit werd iets steiler gezet, en de achterruit daarentegen iets meer gekiept en vloeiend gevormd. De auto komt daardoor sportief en dynamisch over.” Daarbij komt dat de dak-contrast-boog een belangrijk aspect zal zijn voor de individualisering van de A1.
Deze zal onafhankelijk van de basiskleur van de auto, in verschillende kleuren bestelbaar zijn.

Bron: Audi AG


Gerelateerd nieuws