AudiBlog.nl

Audi zet in op efficiëntie bij 24u Le Mans

? Verdere ontwikkeling van de diesel-racesportwagens R15 TDI
? Intensief testprogramma in de VS en in Europa
? TAG Heuer nieuwe partner van Audi bij het LMP1-project

Met een verdere ontwikkeling van de diesel-racesportwagens R15 TDI wil Audi op 12/13 juni Audi om de zege bij de 24u van Le Mans vechten. In de VS is een omvangrijk testprogramma met de verbeterde LMP1-auto begonnen.

“De LMP1 is in de ogen van Audi het betere alternatief voor de formule 1, omdat in deze categorie van de motorsport technologieën en ontwikkelingen tot inzet komen, die voor de gewone straatauto’s relevant zijn”, verklaart Audi-Motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich. “In Le Mans komt het met name op efficiëntie aan – en dat is nou vandaag de dag ook bij de standaardauto’s gevraagd en is precies een van de sterkste punten van Audi.”

Ook bij de verdere ontwikkeling van de R15 TDI stond het thema efficiëntie hoog op de lijst – vooral het complexe gebied van de aerodynamica. “Het Le Mans-regelement schrijft voor dit jaar voor dieselvoertuigen een restrictor met kleinere diameter en een verlaagde turbodruk voor”, zegt Dr. Martin Mühlmeier, leider afdeling Techniek bij Audi Sport.

Het werk van de technici werd door de late reglementswijzigingen, die pas in november bekend gemaakt zijn gemaakt, moeilijker en dwong Audi, de voorkant van de R15 TDI compleet te veranderen. Als gevolg daarvan kreeg de intern “R15 plus” gedoopte diesel-racesportwagen met zijn nu in tweeën gedeelde neus een markant gezicht.

Het gehele koetswerk van de R15 TDI werd verbeterd en op efficiëntie getrimd. Hetzelfde geldt voor het gemodificeerde koel- en tanksysteem. De V10-TDI-motor werd voor de kleinere restrictor-opening en de verminderde turbodruk geoptimaliseerd.
“Het was ons doel, om het verlies aan vermogen ondanks de beperkingen in het reglement zo gering mogelijk te maken”, verklaart Ulrich Baretzky, leider Motortechniek bij Audi Sport. “Dat is ons met veel werk in detail gelukt.”

“Naast de 20 belangrijkste punten ging het vooral om efficiëntie en betrouwbaarheid, maar ook om details zoals een beter lichtveld bij nacht op de weg. Deze wens van de coureurs konden wij met een nieuw koplampconcept in vervulling laten gaan”, aldus Dr. Martin Mühlmeier.

De rij-doop had de verder ontwikkelde Audi R15 TDI op 3 maart op het testcircuit van Neustadt. Aansluitend werd de auto naar de VS gevlogen, waar het twee weken lang intensief wordt getest. Tot aan de race-inzet in Le Mans in juni zal het Audi Sport Team Joest een omvangrijk testprogramma afwerken op verschillende Europese circuits en test-inzetten bij de 8uurs race in Le Castellet (Frankrijk) op 11 April en bij de 1000-Kilometer-race in Spa-Francorchamps (België) op 9 mei.

Op de koets van de Audi R15 TDI is ook het logo van de nieuwe partner, het gerenommeerde TAG Heuer nu aanwezig.

Bron: Audi Motorsport


Gerelateerd nieuws