AudiBlog.nl

Film Fifty shades of grey maakt Audi seksloos

Audi R8 Spyder Fifty Shades of Grey Movie

Een roman die de Audi-verkopen in de VS door het plafond jaagt.

Het gebeurde in 2013. Rara hoe kan dat.

* Ten eerste moet die roman Vijftig tinten grijs heten.
* Ten tweede moeten er veel Audi’s in het boek rond rijden.

Huh, Audi? In Fifty shades of grey? Dat rode-oortjesboek? Die page-turner vol stomende seks? Een boek waarin alles draait om BDSM, gemaksafkorting van Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie (onderwerping), Sadisme en Masochisme. Jep. Dat boek. Preciezer gezegd: dríe boeken.
In de roemruchte mommy porn-trilogie waarmee de Britse schrijfster E.L. James hoofd, hart en onderbuik veroverde van miljoenen lezers wereldwijd, speelt Audi een nogal nadrukkelijke guest starring-rol. De hoofdpersoon, de dominante rijkman Christian ‘ik verdien honderdduizend dollar per uur’ Grey, heeft liefst vier Audi’s in zijn garage: een R8 Spyder, een Q7 en twee Audi Q5’s.
De tweede hoofdrolspeelster, de 22-jarige maagd Anastasia Steele, krijgt van haar gefortuneerde minnaar Grey een Audi cadeau, voor haar afstuderen. Een Audi A3. Een dames-Audi. Een rode. De Audi’s worden niet een of twee keer terloops in de boeken genoemd, nee, ze duiken net zo vaak op als iPods, seksspeeltjes en BlackBerry’s.
Ik-figuur Anastasia heeft het ook nooit over haar ‘auto’ maar over haar Audi. Haar Audi wordt bezongen in vijftig tinten rood. De naam Audi wordt in elk deel van de trilogie wel dertig tot veertig maal expliciet genoemd.

Briljante casting

Audi lijkt wel sponsor van het boek. Maar het tegendeel is waar. Audi betaalde er niets voor. Want al die Audi’s in het boek zijn niet toevallig Audi’s. Het is briljante casting. Haarscherpe karakterisering door de auteur. Audi geldt in Engeland, de VS en China als coolste automerk, het merk past precies bij wat Grey uitstraalt: rijkdom, kracht en seks. En onderwerping: als u een Audi ziet naderen in uw binnenspiegel gaat u toch ook meteen naar de rechter baan?
Audi betaalde geen cent voor alle warme aandacht in Vijftig tinten grijs. Sterker, Audi wist er helemaal niets van tot de boeken in 2012 op de bestsellerlijsten verschenen. Auteur E.L. James is zelf niet eens Audi-fan. Ze heeft niet eens een Audi, ze rijdt in een Mini. En haar echtgenoot in een Volkswagen Touareg. Dankzij de millionseller boekte Audi in 2013 in de VS verkooprecords en bereikt het doelgroepen die het normaal niet bereikt. Maar toen kwam het plan voor de film. Merken als Audi willen doorgaans dik betalen voor product-placement in een film, zoals het merk dat ook deed voor de Audi’s in de films Iron Man 2 uit 2010 en Iron Man 3 (2013), met Robert Downey Jr. en Gwyneth Paltrow.

Lees het artikel verder bij de Bron


Gerelateerd nieuws