AudiBlog.nl

Primeur: Stoelloos zitten bij Audi AG

Audi stoelloze stoel

Audi heeft een nieuwe technologie getest in de fabriek in Neckarsulm die veel activiteiten in de vergadering zal vergemakkelijken. De zogenaamde “Chairless Chair” Carbon stelt werknemers in staat te zitten zonder een stoel. Tegelijkertijd biedt deze innovatie een betere houding en vermindert de belasting van het been.

De Chairless Chair, heeft Audi ontwikkeld in samenwerking met een start-up bedrijf uit Zwitserland, het is een exoskelet, dat wordt gedragen op de achterkant van de benen. Dit wordt bij de werknemer met bandjes op de heupen, knieën en enkels bevestigd. Twee met leer beklede oppervlakken worden gepositioneerd op de billen en dijen De twee stutten zijn gemaakt van koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) en aan te passen aan de contouren van de benen.
Ze zijn uitgerust met zgn. voegen op kniehoogte en kan hydraulisch worden aangepast aan de grootte van het individu en de gewenste zitpositie. De ‘stoel’ zelf weegt slechts 2,4 kilogram.

De werknemer draagt het ontwerp tijdens het werken als een tweede stel benen, die altijd steun geven als het nodig is. In vele activiteiten in de productie zorgt de ‘stoel’ voor een ergonomisch gunstige positie bij het zitten in plaats van het staan – zelfs op korte tussenpozen bij de montage.

Drie prototypes van Chairless Chair worden in de A4 en A6 productie – getest. Bijvoorbeeld bij het bouwen van de cockpit. Daar zijn veel activiteiten waarbij de werknemer vaak weer moet opstaan. Een belangrijke fysieke verbetering door de ondersteuning van dit carbon harnas die zorgt dat afwisselend zitten en staan zeer vergemakkelijkt wordt.
In mei zal Audi een testfase lanceren, in Ingolstadt. Het bedrijf zal dan gebruik maken van de Chairless leerstoel in de auto serieproductie.

Bron: Audi


Gerelateerd nieuws