Alles wat je moet weten over enkelzijdige en tweezijdige autoschades

verzekering-audiIedere automobilist kan het overkomen; een ongeluk waarbij er schade is aan je auto en misschien ook wel aan het voertuig van een andere weggebruiker. Gelukkig is dit goed op te lossen, daar heb je immers je autoverzekering voor. Het is alleen raadzaam om bij een schade zorgvuldig te handelen, zodat de schade goed en snel wordt opgelost. Wat zijn de verschillen tussen een enkelzijdige en tweezijdige schade en waar moet je op letten?

Wat is een enkelzijdige schade?

Een enkelzijdige schade wordt veroorzaakt door een botsing met een ander object, zoals een paaltje, een muur of een boom. Er zijn dus geen andere weggebruikers bij betrokken. Bij een enkelzijdige schade is er daarom geen tegenpartij aanwezig. Echter is het logisch dat het object waar je tegenaan bent gereden, vaak toch van iemand is. Paaltjes en verkeersborden zijn veelal van de gemeente bijvoorbeeld. Het is dan nog steeds een enkelzijdige schade, maar de gemeente kan de schade aan het object verhalen op jou. Voor de kosten aan het object heb je een WA-autoverzekering.

Wat is een tweezijdige schade?

Een tweezijdige schade is een schade met een andere weggebruiker. Dit kan een automobilist zijn, maar ook een fietser. Hierbij is er wel een tegenpartij en gaat het erom wie er schuldig is aan de schade. De tegenpartij of jij kan schuldig zijn, maar je kunt ook medeschuldig zijn of het kan onduidelijk zijn wie er schuldig is. Ook dan is het een tweezijdige schade. Je verzekeraar of rechtsbijstand zal dan met de verzekeraar van de tegenpartij bepalen wie er schuldig was.

Wat zijn de overeenkomsten?

Breng allereerst jezelf en je medepassagiers in veiligheid en bel indien nodig 112. Check of je ongedeerd bent en laat je bij twijfel altijd controleren. Wanneer er alleen blikschade is, kun je naar een rustige plek rijden, maar zorg er in ieder geval voor dat je geen gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaakt. Kun je niet meer verder rijden? Bel dan de alarmcentrale van je verzekeraar.

Zowel bij enkelzijdige als bij tweezijdige ongelukken, is het invullen van het schadeformulier belangrijk. Zelfs wanneer er geen zichtbare schade is.

Wat is anders bij een tweezijdige schade?

Heb je een tweezijdige schade, dan is het belangrijk om ooggetuigen om een verklaring te vragen. Dit kan later in het proces van pas komen. Bij een tweezijdige schade kan het namelijk zijn dat je het niet eens bent met de tegenpartij. Er is op het schadeformulier ruimte om dit te vermelden. Het is dan aan de verzekeraars om te kijken wie er schuldig is.

Het is voor iedere automobilist belangrijk om te weten welk stappenplan gevolgd moet worden na een aanrijding. Dit voorkomt onrust, onduidelijkheid en gevaarlijke situaties. Wil je meer informatie over hoe te handelen bij een aanrijding of autoschade? Bekijk dan het volledige stappenplan.

Gerelateerde artikelen

Video: 6:59.927

De nieuwe Porsche 911 GT3 heeft zijn eerste overwinning behaald. Met een tijd net onder de 7 minuten verbeterde de GT3 de rondetijd van zijn

Lees verder »