Zoek

EHBO: Eerste hulp bij een ongeluk

Iets wat je hoopt nooit mee te maken, maar het gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ is helaas erg waar. Iemand die zich veel op de weg bevindt kan er bijna niet aan ontkomen; een ongeluk. Of het nu een kleine aanrijding is met een verkeersbord of een kettingbotsing op de snelweg, het is altijd ontzettend vervelend. Sommige mensen weten direct hoe ze moeten handelen, andere schieten in een kramp. Daarom hier kort op een rij wat je voor acties moet nemen!

Blijf rustig

Allereerst is het belangrijk dat je zeer rustig blijft. De eerste check is om te kijken of je zelf nog helemaal fit en gezond bent. Daarna kijk je of er anderen betrokken zijn en eventueel iets mankeren. Als dit het geval is, twijfel dan niet maar schakel een ambulance in door 112 te bellen. Bij een ongeluk kan er onzichtbaar leed zijn zoals een whiplash, waar wel direct actie voor nodig is.

Iedereen gezond?

Wanneer je geconcludeerd hebt dat iedereen gezond en wel is, dan is het belangrijk de schade in kaart te brengen. Is het eenzijdig? Dan kun je foto’s maken, en met de verzekeringsmaatschappij contact opnemen. Vervolgens kun je de schade laten herstellen door een bedrijf zoals bijvoorbeeld AAS Schadeherstel. Hen kun je 24/7 bellen en zij kunnen de auto wegslepen, wanneer het niet meer kan rijden. Zij regelen alles met jouw verzekering nadat je de schade gemeld hebt, tevens zorgen ze voor vervangend vervoer en ontzorgen helemaal voor het verdere proces. Mochten er meer mensen bij betrokken zijn dan is het aan te raden de politie te bellen en foto’s te maken van de situatie. Er gaat dan namelijk een discussie tussen verzekeraars op gang komen, omtrent de verantwoordelijkheid van de schade. Maar ook dan geldt dat je de schade gewoon kunt laten herstellen, de verzekering komt dan later.

Nazorg?

Is de schade aan de auto hersteld en is iedereen gezond, dan kun je van geluk spreken. Maar onderschat de indirecte schade niet. Het kan zijn dat iemand er psychisch toch last van heeft in de vorm van een trauma of iets vergelijkbaars. Neem dit serieus en vraag ernaar of check het bij jezelf wanneer het om jou ging. Een onderschatte factor bij veel ongelukken.

Kortom, ‘rust kan je helpen’ bij een ongeluk. Probeer na de eerste schok in kaart te brengen wat de daadwerkelijke schade is en handel hiernaar. Maak het niet groter maar bagatelliseer het ook niet. En blijf voorzichtig, want realiseer je; een ongeluk zit in een klein hoekje.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen