Zoek

Waarom een bedrijfsauto onmisbaar is voor je bouwonderneming

Is het tijd voor iets nieuws in je carrière? Misschien werk je momenteel in dienst in de bouw, maar twijfel je om een eigen onderneming op te richten. Of wellicht wil je overstappen vanuit een hele andere branche, maar heb je wel al ondernemerservaring. Het kan zeker interessant zijn om een onderneming te starten in de bouwsector! Met deze tips kom je erachter of het bij jou past.

Uiteenlopende taken

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je als ondernemer voor uiteenlopende taken komt te staan. Je bent naast het uitvoeren van je werk ook bezig met onder andere administratie, netwerkonderhoud en boekhouding. Hier moet je wel bereid toe zijn. Natuurlijk kun je gebruik maken van slimme services, om het zo makkelijk mogelijk te maken. Zo hebben veel ondernemers een boekhouder. Of denk juist aan een bedrijfswagen leasen XL Lease, zodat je ondersteuning krijgt bij onder andere onderhoud en reparaties aan het voertuig. Maak daar dus slim gebruik van. Je wordt steeds handiger en sneller in het uitvoeren van de uiteenlopende taken. Maar het vraagt wel veel van je: dit is een aanzienlijk verschil tussen het ondernemerschap en werken in loondienst.

Ondernemersgeest

Het is handig als je een ondernemersgeest hebt, als je een eigen bedrijf begint in de bouwsector. Natuurlijk kun je dit pas echt zeker weten als je eenmaal bent gestart, maar er zijn zeker signalen om op te letten. Droom je er bijvoorbeeld al jaren van om ondernemer te worden? Ben je niet bang om risico’s te nemen als dat nodig is? En bruis je van het enthousiasme en de zakelijke ideeën? Dan is de kans op succes zeker aanwezig. Het runnen van een eigen onderneming vereist niet alleen technische kennis, maar ook ondernemerschap, leiderschap en besluitvaardigheid. Een echte ondernemer draait de hand er niet voor om als er iets moet worden geregeld: of het nu gaat om bouwmaterialen bestellen of het aanvragen van een bedrijfsauto via XL Lease. Ga dus na of je een ondernemend persoon bent. Dit kun je zelfs laten testen, online of in gesprek met bijvoorbeeld een loopbaancoach.

Ervaring of vaardigheid

Het helpt als je al de nodige ervaring of vaardigheid hebt. Dit kun je op meerdere manieren zien. Werk je bijvoorbeeld al langer in de bouw? Dan ben je bekend met onder andere projecten, materialen en andere nuttige zaken. Dat komt uiteraard zeker van pas als je je eigen bedrijf start. Het kan juist ook zo zijn dat je al ondernemerservaring hebt, bijvoorbeeld als je al een bedrijf hebt (gehad). Waar je juist nog geen kennis over hebt, daar kun je je in verdiepen. Het is vaak verstandig om hier al aan te beginnen voordat je je bedrijf hebt. Kennis van bouwprocessen, regelgeving en projectmanagement is bijvoorbeeld essentieel.

Netwerk

Het opbouwen van een onderneming valt of staat met een netwerk. Klanten moeten je immers weten te vinden! Hoe grote je netwerk al is, hoe beter je van start kunt gaan. Maar neem ook vooral de tijd om een netwerk op te bouwen. Dit moet groeien. Hoewel bestaande relaties en connecties dus waardevol zijn bij het werven van klanten, kom je ook vanzelf in contact met andere relevante personen. Durf in ieder geval het gesprek aan te gaan en van je te laten horen.

Financieel inzicht

Tot slot: ga na of je het financieel verstand hebt om een onderneming te starten. Je hebt namelijk te maken met uiteenlopende kosten. Het starten van een bouwbedrijf vereist immers investeringen in onder andere apparatuur, vervoer, marketing en optioneel personeel. Je wilt daarnaast je winst vergroten. Financieel inzicht is dus wenselijk. Start in ieder geval met een gedegen financieel plan, voor een solide financiële basis.

Heb je na het lezen van deze tekst nog altijd zin om aan de slag te gaan als ondernemer in de bouwsector? Dan is het waarschijnlijk iets voor jou! Ga de uitdaging aan – en leef je zakelijke droom.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen