Zoek

Audi Q5 stoel niet geschikt voor zware mensen

Een 120 kg zware Fransman eist van autoconstructeur Audi een nieuwe stoel in zijn twee jaar oude Q5, een 50.000 euro kostende SUV. De garagist weigert een gratis vervanging onder garantie, omdat de chauffeur te zwaar is.

Amper twee jaar reed Jacques rond met zijn Audi Q5. 50.000 euro had hij ervoor betaald. En nu is zijn chauffeurstoel helemaal doorgezeten. ‘Na een paar maanden klaagde ik al bij de garagist over de defecte stoel. Ik gleed telkens van de zitting naar het portier. Dat maakte het besturen van de wagen heel oncomfortabel, maar ook onveilig. Na een lange rit was ik telkens erg vermoeid en had ik rugpijn’, zegt de chauffeur.

In oktober van 2009, acht maanden na de aankoop, werd tijdens een onderhoudsbeurt al vastgesteld dat de chauffeurstoel moest worden vervangen, omdat de vulling van het zitvlak was doorgezeten. Maar tot zijn verbazing hoorde de eigenaar een paar dagen later dat de gratis vervanging onder fabrieksgarantie werd geweigerd.

‘Want de versleten zetel is zijn eigen schuld’, meent de constructeur. Jacques, de zaakvoerder van een onderneming in het Zuid-Franse Avignon, weegt immers 120 kilogram, en dat is volgens hen te zwaar om met die wagen te rijden.

Rechtszaak

De gedupeerde automobilist kreeg van Audi te horen dat een persoon met een lengte van 1,85 meter en een gewicht van 101 kg als standaardnorm wordt gebruikt bij de ontwikkeling van de autostoelen. Omdat de klant zwaarder is, had hij het voertuig moeten laten aanpassen met een specifieke uitrusting, zo luidt het.

Maar Jacques liet het daar niet bij en hij startte een rechtszaak. ‘Mijn cliënt is gewend om met grote wagens te rijden. Als het voertuig niet aangepast is aan het gewicht van mijn cliënt, dan had de verkoper van de Audi-garage hem dat ook moeten zeggen. Jacques maakte een testrit voor hij de wagen kocht, maar ook toen heeft de verkoper met geen woord gerept over de corpulentie van mijn cliënt’, benadrukt de raadsman van Jacques. ‘Het is ongelofelijk dat het automerk zo’n argument gebruikt om de autostoel niet te moeten vervangen.’

Delicaat

Zouden de Audi-garages in België deze zaak ook zo afhandelen? ‘Ik ken de exacte omstandigheden van deze zaak niet, maar 120 kg is toch wel een extreem hoog lichaamsgewicht. Als verkoper is het erg delicaat om de klant daarover aan te spreken’, zegt Thomas De Meûter, woordvoerder van Audi. ‘Maar het is duidelijk dat dit dossier een specifieke behandeling vergt, en hier zijn we nog niet geconfronteerd met zo’n vraag.’

Bron: Nieuwsblad.be

Navraag bij een Audi Dealer, kwam niet bekend voor. Zal een sporadisch geval zijn geweest of verkeerde behandeld zijn door de klant.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen