Audi start seizoen FIA GT1-WK met dubbelzege

 

• Eerste en tweede plaats in kwalificatierace en hoofdwedstrijd

• Sterke prestatie van Belgian Audi Club Team WRT bij nat en droog weer

• Volgende WK-optreden op 22 april op Circuit Zolder in België

 

Voor Audi had het seizoen in het FIA GT1-wereldkampioenschap niet beter kunnen beginnen: op het circuit van Nogaro in het zuidwesten van Frankrijk behaalde het Belgian Audi Club Team WRT tijdens het Paasweekeinde zowel in de kwalificatierace als in de hoofdwedstrijd een overtuigende dubbelzege. Daarbij bleek de voor dit seizoen nieuw ontwikkelde Audi R8 LMS ultra onder alle omstandigheden de snelste auto in het veld.

 

Het FIA GT1-wereldkampioenschap, een van de vijf officiële WK’s van de mondiale autosportfederatie FIA, wordt dit jaar voor het eerst met auto’s volgens het GT3-reglement gereden. Daarmee acteert ook de Audi R8 LMS ultra voor het eerst op WK-niveau. Het Belgian Audi Club Team WRT brengt dit seizoen twee auto’s aan de start, de ene met de Monegask Stéphane Ortelli en de jonge Belgische rijder Laurens Vanthoor en de andere met oud-DTM-coureurs Oliver Jarvis uit Groot-Brittannië en Frank Stippler uit Duitsland.

 

Gestage opmars in natte kwalificatierace

Op zondag werd de kwalificatierace verreden, waarin de Audi van Ortelli/Vanthoor als tweede en de auto van Jarvis/Stippler als derde startte. Op een vanwege de regen natte baan maakten de beide Audi’s een gestage opmars, zodat ze uiteindelijk als eerste en tweede over de eindstreep kwamen. Ortelli en Vanthoor wonnen, gevolgd door hun teamgenoten Jarvis en Stippler.

 

Ook een dubbelzege in de ‘Championship race’

De hoofdwedstrijd, in het FIA GT1-WK aangeduid als ‘Championship race’, werd op Paasmaandag onder droge omstandigheden verreden. Als eerste en tweede gestart bepaalden de beide Audi’s in deze wedstrijd vrijwel van begin tot einde het tempo, hoewel deze Audi-duo’s onderling elkaar het vuur na aan de schenen legden. Uiteindelijk was het opnieuw de Monegasks-Belgische combinatie van Stéphane Ortelli en Laurens Vanthoor die met de overwinning aan de haal ging, terwijl Frank Stippler en Oliver Jarvis de dubbelzege voor Audi completeerden.

 

Veel tijd om van de succesvolle seizoensstart te genieten is er echter niet: komend weekeinde staat voor het Belgian Audi Club Team WRT de openingsronde van de Blancpain Endurance Series op het circuit van Monza in Italië op het programma, een week later (21 en 22 april) vindt het volgende FIA GT1-evenement plaats op het circuit van Zolder in België. De thuiswedstrijd van het Belgian Audi Club Team WRT op het circuit in Belgisch Limburg is ook voor Nederlandse autosportliefhebbers de dichtstbijzijnde gelegenheid om de FIA GT-bolides ‘live’ in actie te zien.

 

Audi Nederland

 

Gerelateerde artikelen