AudiBlog.nl

Papier wordt pasje

kenteken_header

 

 

 

 

 

Per 1 januari 2014 worden de bekende kentekenpapieren vervangen door een pasje ten grootte van een creditcard. Wel zo handig en moeilijker te vervalsen. De nieuwe kentekenkaart is immers voorzien van een fraudewerende chip met alle belangrijke gegevens. Ook nieuw zijn de centrale afgifte en de tenaamstellingscode.

Minder fraudegevoelig

Het nieuwe pasje volgt dezelfde weg van het ooit zo vertrouwde roze papiertje. Net als uw rijbewijs worden de kentekenpapieren voortaan verstrekt in de vorm van een handzaam pasje. De nieuwe kentekenkaart heeft net als een bankpas een chip. Op die chip staan alle kentekengegevens. Die zijn na eerste afgifte niet meer aan te passen, dus wel zo veilig.

 

Centrale afgifte

Voortaan wordt het kentekenbewijs via centrale afgifte verkregen. Het pasje hoeft niet te worden opgehaald, maar wordt opgestuurd naar het huis- of kantooradres of naar de leasemaatschappij als u een auto van de zaak heeft.

 

Tenaamstellingscode

Nieuw is de tenaamstellingscode. Een unieke code die wordt afgegeven aan de aanvrager. Bij aanvraag krijgt hij deel 1 mee. En bij ontvangst volgt deel 2 van de kaart. Bij verkoop of inruil van de auto is de code van belang, want hij vervangt de handtekening die normaal moest worden gezet. Alleen met het invoeren van de cijfercombinatie kan het kenteken worden overgeschreven. Vervolgens krijgt de nieuwe koper de kentekencard thuisgestuurd.

 

Voor wie?

De invoering van de kaart op 1 januari 2014 geldt direct bij aanschaf van nieuwe auto´s. De overige papieren kentekenbewijzen worden vervangen wanneer ze van eigenaar wisselen. Pas rond 2019 zullen alle papieren kentekenbewijzen vervangen zijn door kentekencards, is de verwachting van het RDW.

 

Bron: Audi Nederland

 


Gerelateerd nieuws