AudiBlog.nl

Audi e-tron en de laadinfrastructuur in Nederland

Backoffice-systeem van LS24Audi e-tron en de laadinfrastructuur in Nederland
De eerste Audi e-tron kennen we al sinds 2009 en de verwachting is dat de eerste volledig elektrische Audi’s in 2018 gepresenteerd zullen worden. Audi heeft de wil uitgesproken om in 2025 ongeveer een kwart van het gehele aanbod volledig elektrisch te laten rijden.

Hoog tijd dus om te kijken wat op dit moment de beste laadmogelijkheden zijn en hoe de Nederlandse laadinfrastructuur er voor staat.

Eind januari 2017 waren er zo’n 12.000 openbare laadpunten en zo’n 15.000 semipublieke laadpunten. Dit zijn laadpunten die beperkt beschikbaar zijn, zoals bij parkeerplaatsen of particulieren die hun laadpaal beschikbaar stellen. Klik hier voor meer informatie over de ontwikkeling van laadpunten in Nederland.

Dit is een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren en de verwachting is dat dit getal de komende jaren alleen maar zal groeien.

Het aantal laadpunten hoeven we ons dus weinig zorgen over te maken, maar hoe zit het met de verschillende manieren om je auto op te laden?
We gaan dieper in op een steeds populairder wordende manier om je auto op te laden.

Laadsysteem met backoffice-systeem.

Een laadsysteem met pasjessysteem is met name populair bij de zakelijke markt. Met het backoffice-systeem heb je onder andere de volgende zaken online inzichtelijk:
• Wie laadt er?
• Wanneer wordt er geladen?
• Hoeveel wordt er geladen?
• Waar kan er geladen worden?

Hoe werkt het?
Stel je bent werkgever, en je wilt je klanten én personeel graag de mogelijkheid bieden om, op het moment dat de wagen op het werkterrein geparkeerd staat, elektrisch te laden. Iedereen, die gebruik maakt of gaat maken van je laadstations, heeft een aparte laadpas. Met deze laadpas kunnen klanten en personeel de laadstation activeren en deactiveren. Op deze manier kun je ook eenvoudig per gebruiker een aantal instellingen configureren. Voorbeelden hiervan zijn hoeveel er geladen mag worden of tegen welk tarief er geladen mag worden. Dit verschilt namelijk vaak tussen klanten en personeel.

Personeel kan zo bijvoorbeeld thuis laden op eigen kosten, maar op kantoor kan worden opgeladen op kosten van de werkgever. Dit is allemaal te configureren in het backoffice-systeem.

Zoek je wat simpelers als een laadstation met backoffice-systeem? De volgende opties zijn simpeler, maar doen uiteindelijk exact hetzelfde:
• Laadpunten met drukknop
• Laadpunten met sleutelschakelaar
• Plug & Charge
• Afstandsbediening

Bovenstaande laadstations bieden voor bijna iedereen wel een oplossing op gebied van elektrisch laden. De markt zit op dit moment echter wel in een stroomversnelling en wie weet zien de laadmogelijkheden er over een jaar of twee wel totaal anders uit.

Het is gebruikelijk om bij de aanschaf van een elektrische auto direct de laadpaal voor je Audi er bij te kiezen. Op deze manier weet je zeker dat je een laadpaal hebt die past bij je auto, maar past deze laadpaal ook bij de elektrische auto van de toekomst? Het is zeker de moeite waard om naar de mogelijkheden te kijken, aangezien

In veel gevallen is het praktischer om een universele laadpaal te kiezen bij een externe partij. Laadpalen van Laadpaal24 bieden voor iedere situatie een aantal unieke laadmogelijkheden en bovendien betaal je minder als bij de dealer.

 


Gerelateerd nieuws