AudiBlog.nl

Zomer vs. winterbanden: 4 essentiële verschillen

De winter lijkt nog ver weg als je nu naar buiten kijkt maar voor je het weet is het toch weer ijskoud buiten! Als Audi-rijder weet je ook vast het verschil tussen winter- en zomerbanden. De twee belangrijkste verschillen zijn het profiel en de rubbersamenstelling. Deze twee verschillen hebben invloed op de remweg, het afrolgeluid en de rolweerstand van de banden. Vaak worden er toch enkele essentiële verschillen over het hoofd gezien.

In dit artikel gaan we daarom nader in op de verschillen tussen deze twee banden. En wanneer er voor welke type band gekozen kan worden zodat je ook deze winter volop kunt gaan genieten van het rijcomfort van je Audi.

1. Autobanden profiel

Één verschil die op het oog meteen duidelijk kan zijn, zijn de zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de zogeheten lamellen.

Als Audi rijder ben je natuurlijk gewend de wegen met enig lef en bravoure te trotseren. De bovengenoemde lamellen komen voornamelijk voor bij winterbanden en zullen ervoor zorgen dat je bolide meer extra grip heeft bij het remmen en optrekken tijdens jouw ruigere ritten. Tijdens het rijden vervormt het profiel namelijk en fungeren de lamellen als een soort ‘grijpers’ op de weg. Ze bijten zij zich als het waren “vast” in wegdek”. Om bij je Audi voor extra grip bij het remmen en optrekken te zorgen worden deze lamellen vaak dwars op de winterbanden geplaatst. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst in zogeheten zigzag-lamellen.

2. Rubbersamenstelling

Niks is zo lekker om jouw wagen uit te proberen in verschillende weertypes. Bij temperaturen lager dan nul graden heeft het rubber van een zomerband moeite met vervormen (naar bijvoorbeeld de structuur van het wegdek). Doordat de winterband voorzien is van een speciale rubbersamenstelling blijft de band ook bij lage temperaturen zacht en dus flexibel, in tegenstelling tot de zomerband. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat band meer grip heeft.

Doordat een zomerband minder “mee-vormt” met het wegdek en haar structuur wordt het blootgesteld aan omstandigheden die de zorgen voor slijtage. Daarentegen trotseert een winterband meerdere “strenge” weertypes die invloed hebben op het slijtage-gehalte van de band. Weliswaar wordt de winterband tegen deze invloeden beschermt door de bovengenoemde speciale rubbersamenstelling, hij moet er als het ware twee keer zo hard voor strijden om intact te blijven.
Samengevat ervaren beide banden op hun beurt slijtage. Waar een zomerband op het oog meer slijtage zal vertonen.

3. Geluidsproductie

Tijdens het rijden in je Audi wil je toch voornamelijk genieten van het rijcomfort en geluid van je motor. Het geluid dat je banden produceren bij het rollen en manoeuvreren over het wegdek, afrolgeluid genaamd, kunnen dan ook alleen maar storend werken. De keuze van een juiste band draagt bij gelukkig ook bij aan het verminderen van dit afrolgeluid. Zoals eerder vermeld hebben winterbanden een andere, zachtere, rubbersamenstelling. Bij lage temperaturen wordt het rubber van zomerbanden relatief hard. Wat zorgt voor meer afrolgeluid.

4. Keurmerken

Een groot verschil tussen zomer- en winterbanden is de manier en mate van testen. En de bijkomende keurmerken die de banden hiervoor hebben ontvangen. Een voorbeeld hiervan zijn de speciale markeringen op de zijkant: een “M+S” symbool of 3PMSF-wintermarkering (Three Peak Mountain Snow Flake). 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) gemarkeerde banden zijn winterbanden die goedgekeurd werden via een gereguleerde test om het juiste niveau van de prestaties onder winterse omstandigheden te garanderen.

Conclusie

Het profiel van de winterbanden is ontworpen voor natte of besneeuwde wegen. Op droge, warme wegen remmen zomerbanden het beste. Wanneer jij als Audi-rijder niet graag de autobanden verwisselen bij de overgangen van winter en zomer, dan adviseren wij all season banden of 4-seizoenenbanden. Deze autobanden combineren het beste van beide werelden, waardoor deze banden in de winter beter presteren dan zomerbanden en in de zomer iets beter dan winterbanden.


Gerelateerd nieuws