AudiBlog.nl

Alles wat je moet weten over de autoruiten van je Audi

We kijken iedere dag weer door onze autoruiten heen. We staan er niet vaak bij stil maar de ruiten van je Audi zijn best belangrijk. Weersinvloeden worden buiten de auto gehouden. Maar dit moet het zicht rondom de auto zo min mogelijk belemmeren. Hoe schoner de ruiten blijven hoe veiliger jij je met je bolide door het verkeer kunt begeven. Dit lijkt vanzelfsprekend maar ook autoruitschade is niet ondenkbaar.  Kortom er is meer te zeggen over autoruiten dan in eerste instantie lijkt.

Verschillende autoruiten

Er zijn verschillende autoruiten. Vrijwel alle Audi’s zijn voorzien van drie soorten ruiten:

  1. Een voorruit;
  2. Zijruiten;
  3. Een achterruit.

Logisch, maar wat is het verschil? Juist de voorruit heeft een belangrijke functie. De gebogen vorm zorgt ervoor dat water en vuil niet blijven liggen. Speciale foliesoorten zorgen voor de vuilafstotende werking en geluidsisolatie. De zijruiten krijgen wat dat betreft minder voor hun kiezen. Wel is het zaak dat ze water nog steeds goed afvoeren. De achterruit is vrijwel altijd voorzien van ruitverwarming. Steeds meer Audi modellen hebben ook de radioantenne in de ruit zelf zitten. De warmte van de draden in de ruit moet precies goed zijn. Daarnaast moet de antenne werking niet worden verstoord door de verwarming.

Autoruiten en veiligheid

Alle ruiten hebben naast het buitenhouden van weersinvloeden nog twee functies. Ten eerste het beveiligen van je auto. Het moet niet te makkelijk zijn om in via de ruiten de auto in te komen. Beter is het om geen kostbare spullen in de auto achter te laten. Maar ook de veiligheid is belangrijk. Als je in een ongeluk terecht komt moet je eenvoudig de auto uit kunnen. De autoruiten moeten eenvoudig te breken zijn. Terwijl juist de voorruit niet uit elkaar moet spatten omdat je dan al het glas in je gezicht krijgt.

Vervangen van ruiten

Als een autoruit vervangen moet worden, dan is dat niet eenvoudig. In de meeste gevallen wordt ruitschade gedekt door de verzekering. Dan is het verstandig om de ruit door een specialist te laten vervangen. Ben je handig met auto’s en heb je de middelen in huis om het zelf te doen? Dan kun je het vervangen eventueel zelf doen. De zijruiten die te openen zijn, zijn het eenvoudigst te vervangen. Deze bereik je door de bekleding van de deur los te maken. De voor- en achterruit zijn lastiger. Deze zijn rondom gelijmd, dit moet met een draad eerst los worden gesneden. Dit geldt vaak ook voor de ruiten achter de C-stijl. Bij de achterruit moet je rekening houden met de antenne- en verwarmingsaansluiting.

Blinderen van ruiten

Wanneer je je ramen gaat blinderen is het van belang dat je weet wat je doet. Er zijn regels vanuit de overheid. De voorruit moet minimaal 75% lichtdoorlatend zijn. De zijruiten voor minimaal 70%. De achterruit mag wel volledig worden geblindeerd, maar dan is een rechterbuitenspiegel verplicht. De zijruiten achter mogen sowieso worden geblindeerd.

Ontwasemen van autoruiten

Vocht in de auto zorgt voor beslagen ramen. Zeker nu het buiten vaak vochtig is, zie je veel bestuurders met beslagen ramen langsrijden. Doe dit niet, je zicht is absoluut te beperkt. Als je veel last van wasem op de ramen hebt, is er veel vocht in de auto. Je zou een vochtvreter in de auto kunnen plaatsen om het vocht te onttrekken. Zorg wel dat je bijtijds het reservoir leeg maakt, anders werkt de vochtvreter niet.

 

Autoruiten zijn belangrijk voor de veiligheid van zowel jouzelf als je medeweggebruikers. De eisen die aan de ramen worden gesteld zijn er niet voor niets. Zorg voor goede autoruiten en houd ze schoon. Je staat niet snel stil bij je autoruiten, maar ze zijn belangrijker dan je denkt.


Gerelateerd nieuws