AudiBlog.nl

Verkoop van Audi’s stijgt, Europa blijft nog wat achter

Audi is een belangrijke speler op de internationale automarkt. Net als alle andere autofabrikanten is het afgelopen decennia niet eenvoudig geweest. Na de bankencrisis in 2008 is met name het hogere segment aanzienlijk minder verkocht. Inmiddels is de economische groei alweer in volle gang. Het resultaat is dat de verkoop van auto’s weer records verbreekt.

Verkoop van Audi’s

In november werd bekend dat een nieuw record aan verkoopaantallen werd bereikt door Audi in de VS. Dit is goed nieuws voor de fabrikant uit Ingolstadt. Aan het begin van dit jaar waren er problemen met de dealers in Azië. De verkoopaantallen, met name in China, waren zover terug gezakt dat er sprake was van een daling in verkoopcijfers. Dit is inmiddels opgelost. Omdat Audi zich richt op het hogere segment is het marktaandeel niet perse groot. Maar juist in dit segment stond Audi op de derde plaats v.w.b. het marktaandeel. Alleen twee Duitse collega’s verkochten meer in het luxe segment.

Wereldwijde trends

In het nieuws was afgelopen week al te lezen dat het beter gaat met Audi. De verkoopcijfers zitten in de lift. Na het conflict met de Chinese dealers is de verkoop alweer fors gestegen. Zoals gezegd werd het record in verkoopaantallen in de VS verbroken. Wereldwijd komt er steeds meer aandacht voor duurzame vervoersmiddelen. Omdat Audi een groot deel van het productgamma aanbiedt met hybride en elektrische aandrijvingen, draagt dit bij aan het grotere marktaandeel. Een andere wereldwijde trend is connectiviteit. Audi speelt hier al meerdere jaren op in. Niet alleen een connectie met de smartphone, maar zelfs functies overnemen met de software van de auto. Maar ook online inzage in de statistieken van je eigen auto en de online connectie in de auto zelf. Door met het aanbod hierop in te spelen voldoet Audi in een behoefte van de moderne autokoper.

Europese markt

Ook de Europese automarkt heeft het zwaar gehad in het verleden. Die periode is nu wel voorbij. In Nederland is Audi inmiddels Volvo voorbij gestreefd en is hard op weg om de verkoopaantallen van Mercedes en BMW te evenaren. Toch blijft de Europese markt in zijn geheel nog wat achter v.w.b de groei. De Europese markt is erg trouw aan Audi, maar het verschilt per land. In Groot-Brittannië is, door de onzekere economie, een daling te zien. Terwijl landen als Spanje en Italië het juist goed doen. Ook Frankrijk heeft te maken met een kleine daling van verkoopaantallen. Terwijl in Duitsland niet meer auto’s werden verkocht dan vorig jaar.

Elektrische auto’s

Zoals gezegd is duurzaam vervoer een wereldwijde trend aan het worden. Het bewustzijn dat het gebruik van fossiele brandstoffen het milieu te veel belast, is algemeen bekend. Door het  aanbieden van auto’s met een alternatieve aandrijving wordt hierop ingespeeld. Ook Audi is jaren geleden deze ontwikkeling gestart. Op dit moment worden meerdere modellen uitgerust met hybride en elektrische aandrijvingen. De nieuwe Audi e-tron Sportback die in 2019 verwacht moet het marktaandeel in de elektrische automarkt stimuleren.

 

Het gaat goed met de Duitse fabrikant. Wereldwijd is er sprake van een groei in verkoopaantallen. In bepaalde regio’s neemt het marktaandeel toe. Echter blijft Europa nog wat achter in verkoopaantallen. Maar dit zal mede door een groter aanbod aan EV’s in de komende jaren worden hersteld.


Gerelateerd nieuws