AudiBlog.nl

Een Audi als bedrijfsauto: dit moet je weten

Je hebt een eigen bedrijf en je hebt klanten naar wie je toe moet voor afspraken. Je kunt niet altijd met de trein gaan gezien de bereikbaarheid van sommige klanten. Dan is een auto wel erg handig. Deze auto kun je zakelijk rijden. Kies dan voor een comfortabele auto, zoals een Audi. Met een Audi heb je een relatief dure bedrijfsauto in aanschaf en onderhoud, maar wanneer je goed verzekerd bent en weet welke kosten aftrekbaar zijn is het hebben van een Audi als bedrijfsauto een groot voordeel.

Wat is zakelijk gebruik van een auto?
Soms heeft men nog vragen over wat zakelijk autogebruik nu eigenlijk is. Zakelijk gebruik van een bedrijfsauto betekent dat je je auto gebruikt om dagelijks naar klanten of opdrachtgevers te rijden. Wanneer je een vast werkadres hebt valt woon-werkverkeer ook onder zakelijk gebruik. Zakelijk gebruik betekent dus dat je je auto gebruikt ten behoeve van zakelijke doeleinden.

Je Audi bedrijfsauto verzekeren

Met een bedrijfsauto mag je niet de weg op zonder dat je auto verzekerd is. Je zult je Audi bedrijfsauto dus ten minste WA moeten verzekeren. Een Audi is bovendien een relatief dure bedrijfsauto in aanschaf en onderhoud en zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld met dure reparaties in het geval van schade. Zo worden de kosten gedekt wanneer je met je Audi bedrijfsauto schade toebrengt aan anderen, bij ruitschade, diefstal en inbraak, brand, storm- en natuurschade. Tot slot worden ook de kosten gedekt bij aanrijding en vandalisme. Welke kosten precies worden gedekt hangt af van welke Audi zakelijke autoverzekering je kiest. Zo zijn bij een WA verzekering – in het geval van een aanrijding – de kosten voor reparatie van de schade van de tegenpartij gedekt, maar niet de kosten voor reparatie van je eigen auto. Wanneer je een Allrisk verzekering afsluit voor je Audi bedrijfsauto, dan zijn deze kosten wel gedekt. Dit is echter geen verplichte verzekering, in tegenstelling tot een WA verzekering.

Een zakelijke autoverzekering van Centraal Beheer biedt veel voordelen, zoals een hoge instapkorting en je kunt een onbeperkt aantal kilometers rijden. Bij Centraal Beheer kun je bovendien zelf je zakelijke autoverzekering samenstellen.

Welke kosten van je Audi bedrijfsauto zijn aftrekbaar?

Een premie van een zakelijke autoverzekering valt onder onkosten. Deze onkosten mag je dus aftrekken van de belasting. Ook de afschrijving van je bedrijfsauto is aftrekbaar. Hoeveel je jaarlijks mag afschrijven hangt af van de aanschafkosten, restwaarde en vermoedelijke gebruiksduur van je Audi bedrijfsauto. Een Audi is een redelijk waardevaste auto vergeleken met andere auto’s, dus dat kan een voordeel zijn als het gaat om de afschrijvingskosten. Tevens mag je de btw terugvorderen die je hebt betaald ten behoeve van reparaties en onderhoud van je bedrijfsauto. Parkeer- en benzinekosten mag je ook van de belasting aftrekken. Let er wel op dat je deze kosten met een zakelijke pinpas, creditcard of tankpas betaalt.
Hoe zit dat dan met woon-werkverkeer? Dat hangt af van hoeveel er privé met je bedrijfsauto wordt gereden. In de meeste gevallen mag er maar maximaal 500 kilometer privé mee worden gereden, anders wordt de auto gezien als privéauto. Ieder jaar moet er een correctie op de BTW voor privégebruik worden gemaakt, omdat je niet alle BTW van de autokosten terug kunt krijgen. Dat komt omdat een deel privégebruik is en voor de BTW woon-werkverkeer als privé wordt gezien. 

Bijtelling van een Audi bedrijfsauto: hoe zit het precies?
Zoals aangegeven is een Audi volgens de Belastingdienst een bedrijfsauto wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt (en de rest dus zakelijk). Wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt met je bedrijfsauto dan wordt er een bedrag bij je inkomen opgeteld. Dat noemen we bijtelling. Over deze bijtelling betaal je inkomstenbelasting. Het is dan dus van belang dat je alle kilometers die je zakelijk rijdt met je bedrijfsauto bijhoudt in een overzicht, oftewel een kilometerregistratie. Zo kun je altijd bewijzen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
Voordat je een Audi bedrijfsauto neemt is het van belang om rekening te houden met bovenstaande. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan bij het rijden van je bedrijfsauto.


Gerelateerd nieuws