Hoe polijst ik de autolak van mijn Audi?

Hoe zuinig je ook op je prachtige Audi bent, helaas bestaat er altijd de kans dat er beschadigingen in de lak op de auto komen. Jammer genoeg is dit onvermijdelijk waarbij je na verloop van tijd zal zien dat de glans van de lak afneemt en er krassen of gebruikssporen in de lak komen. Door de autolak machinaal te polijsten kun je deze schade volledig herstellen.

Het polijsten van autolak lijkt lastiger dan het is. Ook zonder ervaring kun je makkelijk zelf aan de slag om de lak van je auto te polijsten met een polijstmachine. Lees hier stap voor stap hoe je op de juiste manier autolak polijst.

Wat zijn de benodigdheden om autolak te polijsten?

Voor het polijsten van autolak heb je een aantal dingen nodig. Controleer voordat je begint of je alle benodigdheden hebt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Om op een goede manier autolak te polijsten heb je de volgende producten nodig:

  • Excentrische polijstmachine
  • Polijstmiddelen
  • Polijstschijven
  • Microvezeldoeken

In 4 stappen autolak polijsten

Door onderstaand stappenplan te volgen kan het polijsten van de autolak eigenlijk niet misgaan. Let erop dat voor dat je begint de auto in de schaduw staat en de temperatuur zo tussen de 15 en 20 graden Celsius is. Bij voorkeur adviseren we de auto binnen te polijsten in een garage of werkplaats!

  1. De auto wassen
  2. De lak kleien
  3. De lak polijsten
  4. De autolak beschermen met wax

Stap 1: De auto wassen

Zorg dat de lak helemaal schoon is voordat je begint. Hiermee verwijder je vuil, stof en andere viezigheden. Was de auto met een krachtige autoshampoo, spoel de shampoo weg met stromend water en droog de lak vervolgens af met een schone microvezeldoek.

Stap 2: De lak kleien

Ondanks de grondige reiniging van de lak door het wassen met een autoshampoo, zullen er altijd nog verontreinigingen zijn die je niet weg krijgt met een shampoo. Om ook dit laatste vuil weg te krijgen is het belangrijk de autolak te kleien. Dit doe je door eerst een clay lubricant te sprayen en vervolgens met een clay bar over de lak te wrijven.

Stap 3: De lak polijsten

Na het reinigen van de lak, kan het echte werk beginnen; het polijsten van de autolak. Breng het polijstmiddel aan op de polijstschijf die op de polijstmachine zit en zet het toerental op stand 1. Wanneer het polijstmiddel goed verspreid is over het oppervlak verhoog je het toerental naar stand 3. Zorg ervoor dat de machine altijd in beweging is en het oppervlak minimaal 5 keer geraakt is. Als er plekken wat extra aandacht nodig hebben kun je ervoor kiezen het toerental van de poetsmachine verder te verhogen. Zet vervolgens de machine uit en wrijf het polijstmiddel uit door gebruik te maken van een droge, schone microvezeldoek.

Stap 4: De autolak beschermen met wax

Na het polijsten van de autolak ziet de lak van de auto er weer als nieuw uit. Echter voor het zo lang mogelijk behouden van een mooi, strak en glimmend resultaat, is het belangrijk de lak te verzorgen met een goede autowax. Gebruik hiervoor een wax applicator pad om de wax krasvrij op de auto aan te brengen. Wrijf de wax met een draaiende beweging in de lak. Laat de wax 5 minuten drogen en wrijf de wax uit met een droge, schone microvezeldoek.

Je bent klaar met het polijsten van de autolak en je Audi ziet er weer als nieuw uit!

Gerelateerde artikelen