Artikel over hoe jij de beste verzekering afsluit voor jouw mooie Audi!

Ladderen in premie

Beginnende automobilisten betalen de meeste premie. Voor de minste dekking, de WA verzekering wordt al snel € 85 betaald. De premies stijgen bijna elk jaar. Voor een kleine auto bedraagt de volledige premie ruim €1000 per jaar. Een kleine auto is geen Audi, Mercedes of Volkswagen, maar een Kia of Fiat Panda.

Bonus-Malus

De Nederlandse verzekeraars hanteren een bonus-malus systeem. Het tarief is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Hoe meer, hoe lager de premie. Een bonus betekent dus een korting op de volledige premie. Veroorzaak je schade dan wordt dat bestraft met een malus. De malus kan zelfs negatief worden ten opzichte van het gehanteerd tarief. Voor een allrisk verzekering geldt hetzelfde systeem. Dit kan ook niet anders omdat de allrisk voor het grootste gedeelte bestaat uit het wettelijke gedeelte. Er is ook nog een midden variant: de WA plusverzekering. Deze verzekering biedt een schadevergoeding bij diefstal en voor brand, storm en andere natuurschade.

Ladder
De bonus-malus wordt berekend volgens een ladder. Bij voortdurend schadevrij rijden óf geen schade declareren, klim je op de ladder en krijg je voor elk jaar een korting. De trede van de trap bepaalt het percentage van de premie. Bijvoorbeeld; vijf jaar geen schade is trede 11 van de trap. Dit betekent een premie van 76 procent of te wel 24% korting. Heb je veel schade dan kan de premie oplopen tot meer dan 100 procent van de premie. Verzekeraars staan dan niet te wachten om jou een verzekering aan te bieden. Er zijn in Nederland enkele verzekeraars die autorijders verzekeren met een hoog schadeverleden. De premie is wel fors!

Trede lopen
Voor de beginnend automobilist is het opbouwen. Op basis van leeftijd en rijervaring wordt de premie bepaald. Voor keurig rijgedrag wordt de premie verlaagd. Vervolgens spelen individuele factoren zoals woonplek, leeftijd, schadeverleden en hoeveel kilometers er per jaar gereden wordt. De premie wordt ook bepaald door de auto die je rijdt. Hoe zwaarder een auto hoe hoger de WA-premie. Bij een allrisk verzekering wordt de premie gebaseerd op de catalogusprijs. Een Audi Q5 heeft een hogere WA en Allriskverzekering dan een Renault Twingo.

Het loont de moeite om verzekeraars te vergelijken. Auto verzekering vergelijken via geld.nl levert een objectieve vergelijking in verzekeraars. De polisvoorwaarden zoals dekkingsgraad, hoogte eigen risico verschillen per verzekeraar, maar ook de tarieven zijn wisselend. Een auto met dezelfde bestuurder wordt door verschillende verzekeraars verschillend ingeschat. Met exact dezelfde historiegegevens van de Audi a3 quattro. Dat kan enkele benzinetanks schelen!

Gerelateerde artikelen