Elektrisch vs. benzine rijden

Het is de laatste tijd nogal een controversieel punt, want ga je nu elektrisch rijden of blijf je toch bij benzine. Iedereen weet namelijk dat elektrisch rijden veel beter is voor het milieu, maar toch kiezen er nog veel mensen voor om toch op benzine te blijven rijden.

Waarom er nog zo weinig mensen elektrisch rijden
In Nederland rijdt het grootste deel van de mensen toch nog steeds een benzineauto. We willen met z’n allen wel elektrisch rijden, maar doen het nog niet vanwege een aantal nadelen. Zo is een elektrische auto vaak veel duurder dan de gemiddelde auto. Veel mensen geven ook aan dat ze wel elektrisch zouden willen rijden alleen dat het gewoon echt nog te duur is. Een andere reden die mensen geven is dat de afstand die gereden kan worden nog te klein is. De gemiddelde elektrische auto kan tegenwoordig zo’n 250 kilometer afleggen zonder op te hoeven laden. Dit brengt ons ook op het volgende punt dat het opladen van de auto’s te langzaam gaat. Steeds vaker zie je wel een snel oplaadpunt, echter duurt het dan nog zeker een half uur voordat de auto tot ongeveer 80% is opgeladen. Mensen vinden dus over het algemeen dat de prijs te hoog is, de afstand die afgelegd kan worden nog te kort is en dat het opladen te lang duurt. Maar uiteraard zijn er ook nog belangrijke voordelen.

De voordelen van elektrisch rijden
De belangrijkste reden dat mensen een elektrische auto kopen of een elektrische auto leasen is dat het goed is voor het milieu. Elektrische auto’s stoten namelijk geen slechte gassen uit. Verder is het ook nog voordelig voor je portemonnee want elektriciteit is namelijk goedkoper dan benzine en zo kun je dus op lange termijn meer besparen. Verder bespaar je ook nog een op de onderhoudskosten, want een elektrische auto bestaat namelijk uit minder bewegende onderdelen die snel slijten. Ook hoeft er geen olie ververst te worden en dit scheelt ook in het onderhoud. Zelfs de wegenbelasting op een elektrische auto is lager (tot en met 2025 zelfs 0 euro). Al deze punten bij elkaar opgeteld kun je jaarlijks honderden euro’s besparen wanneer je kiest voor elektrisch rijden.

Wat gaat de toekomst ons brengen?
Veel grote bedrijven zijn er al mee bezig om elektrische auto’s commercieel bereikbaar te maken. Ook Audi is druk bezig met de e-tron modellen. Daarnaast is de gemiddelde afstand van de elektrische auto aan het groeien. Een aantal jaar geleden lag de gemiddelde afstand namelijk nog maar op 140 kilometer terwijl deze nu richting de 400 kilometer gaat. Verder is er ook een groei in het aantal oplaadpunten door het gehele land en het aantal elektrische auto’s op de weg blijft groeien. Kort gezegd zijn er naarmate de jaren verstrijken steeds betere mogelijkheden en dit zal de komende jaren alleen maar verbeteren.

De toekomst = elektrisch
Het rijden van een elektrische auto is een stuk voordeliger dan eentje die op benzine rijdt, maar de aanschaf kosten liggen wel veel hoger. Wel zie je dat een elektrische auto leasen ook nog een optie is en dat dit ook steeds vaker gebeurd. Verder is het natuurlijk veel beter voor het milieu en er zal in de toekomst veel meer mogelijk zijn.

Gerelateerde artikelen