Zoek

Duitse merken populair onder autodieven: hoe bescherm ik mijn Audi?

In 2022 zijn er voor het eerst sinds jaren weer meer auto’s gestolen dan het jaar ervoor. Geen goed nieuws voor autobezitters. Vooral niet als je hoort dat Duitse auto’s erg populair zijn onder autodieven. Audi’s, maar ook Volkswagens behoren tot de meest gestolen auto’s in Nederland. Hoe kun je je auto het best beschermen?

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst zorg je er uiteraard voor dat je auto niet gestolen wordt. Om je bolide te beschermen, zijn er een paar dingen om op te letten.

Parkeer veilig

Het beste is natuurlijk om de auto in een garage te zetten. Dan kunnen dieven er helemaal niet bij. Heb je geen garage aan huis? Dan is een parkeergarage the next best thing. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar, helaas. Als je de auto op straat moet parkeren, zorg er dan voor dat deze op een lichte plek staat, bijvoorbeeld bij een lantaarnpaal, en in het zicht, bijvoorbeeld voor je raam.

Extra tip: als je auto met de voorwielen dicht bij een stoeprand staat, moet de dief eerst achteruit rijden. Dat kost extra tijd, en dat hebben dieven niet. Dat maakt je auto een stuk minder aantrekkelijk om te stelen.

Zorg voor een goed alarm

Een alarm is bedoeld om zowel dieven af te schrikken als om de aandacht van anderen te trekken. Er zijn meerdere soorten alarmen. In Nederland zijn deze door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) ingedeeld in 5 klassen, waarvan klasse 1 alleen een sleutel en startonderbekreker is. Klasse 5 is een alarm dat ook een voertuigvolgsysteem activeert.

De meeste nieuwe auto’s in Nederland hebben een klasse 3, met een alarm. Maar is je auto geïmporteerd? Dan is de kans groot dat je alleen klasse 1 hebt. Je kunt een alarmklasse laten inbouwen bij een Bovag-garage.

Houd je sleutel op een veilige plek

Het klinkt als een open deur: je doet je auto natuurlijk op slot. Maar tegenwoordig hebben veel auto’s keyless entry. Dit betekent dat je auto een signaal ontvangt dat je sleutel in de buurt is en gaat deze automatisch van het slot. Als jij binnen de sleutels vlak bij de voordeur hebt liggen, kan je auto dus zonder slot op de oprit staan. Bewaar je sleutels dus niet te dicht bij de auto. Het beste is ook om de sleutels in een blik te bewaren: autodieven kunnen het signaal van de sleutel versterken en dan van een afstand zonder inbraak de auto van het slot halen.

Auto toch gestolen… wat nu?

Mocht er onverhoopt toch iemand vandoor zijn met jouw Audi, zijn er wat vervolgstappen om te ondernemen? Menno dijcks, autoverzekering-expert zegt het volgende; ‘Allereerst doe je aangifte: de politie moet op de hoogte zijn. De tweede partij die je inlicht is je autoverzekering. Goed om te weten: bij diefstal verlies je geen schadevrije jaren.

Je bent verzekerd tegen diefstal als je een beperkt casco-dekking of hoger hebt.’

De vergoeding die je krijgt ligt aan de leeftijd en dagwaarde van je auto. Sommige verzekeraars hebben ook een aanschafwaarderegeling, waarbij je het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt. Er bestaat ook een nieuwwaarderegeling, waarbij je genoeg vergoed krijgt om dezelfde auto nieuw te kopen. Beide regelingen komen wel met enkele voorwaarden, dus het is verstandig om autoverzekeringen te vergelijken en in de polisvoorwaarden te duiken. Dan ben je verzekerd van de juiste verzekering.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen