Zoek

Dit is waarom jongeren een duurdere autoverzekering hebben

Ben je net geslaagd voor je autorijbewijs? Of ben je nu op zoek naar een betaalbare autoverzekering? Dan kan dat best wel lastig zijn. Als jongere kan het vinden van een betaalbare autoverzekering voelen als een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende verzekeringsmaatschappijen waar je een autoverzekering kan afsluiten. Dit vergt enorm veel tijd en toch kan je er niet één vinden die goedkoper is. Hoe kan dit? Waarom zijn premies voor jongeren vaak hoger dan voor meer ervaren bestuurders?

woman driving a new audi car
Photo by Daniel Andraski on Pexels.com

Onervarenheid

Een cruciale factor die de prijs van autoverzekeringen voor jongeren beïnvloedt, is onervarenheid. Verzekeraars beschouwen jonge bestuurders als een hoger risico vanwege hun beperkte ervaring op de weg. Deze onervarenheid kan soms leiden tot fouten in het verkeer, tragere reactietijden en een algemeen gebrek aan situatiebewustzijn, wat resulteert in een hogere kans op ongevallen. Hoe meer ervaring jongeren op doen tijdens het autorijden, hoe meer ze kunnen inspelen op het verkeer om hun heen. Ook zijn onervaren bestuurders statistisch gezien vaker betrokken bij verkeersongevallen. Dit zet verzekeraars er ook aan toe om hogere premies te rekenen om dit verhoogde risico te compenseren. Dit lijkt wellicht oneerlijk voor jou als jonge, voorzichtige bestuurder. Toch zijn deze statistieken een belangrijke factor voor verzekeringsmaatschappijen bij het bepalen van de verzekeringskosten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Netpolis om eenvoudig de premies en voorwaarden te vergelijken. Dan kan je zien waar en waarom een premie hoger uitvalt voor een jonge bestuurder dan voor een ervaren bestuurder.

Het rijgedrag

Het rijgedrag van jongeren speelt ook een belangrijke rol in de hogere kosten van autoverzekeringen. Jongeren worden vaak geassocieerd met risicovoller rijgedrag, zoals hard rijden, het niet naleven van verkeersregels en afleiding door mobiele telefoons. Vooral de afleiding in de auto kan ervoor zorgen dat je als bestuurder niet genoeg aandacht geeft aan het verkeer om je heen. Dit geldt niet alleen voor mobiele telefoons, maar ook voor het eten, drinken en kletsen met anderen achter het stuur. Deze gedragingen verhogen niet alleen het risico op ongevallen, maar kunnen ook leiden tot verkeersovertredingen en boetes, die allemaal factoren zijn die verzekeringsmaatschappijen in overweging nemen bij het bepalen van premies. Als alle jongeren bewust zouden zijn van deze risico’s en daadwerkelijk actief werken aan veiliger rijgedrag, kunnen ze helpen hun verzekeringskosten te verlagen.

De keuze van de auto

De keuze van de auto heeft een significante impact op de kosten van autoverzekeringen voor jongeren. Sportieve modellen en nieuwere auto’s zijn over het algemeen duurder om te verzekeren vanwege hogere reparatiekosten en een grotere kans op diefstal. Als je kiest voor dit soort voertuigen zal je merken dat de verzekeringspremies aanzienlijk hoger zijn. Aan de andere kant kunnen het kiezen van een veiligere, minder dure auto en het investeren in extra veiligheidsvoorzieningen, zoals een alarm of een dashcam, de verzekeringskosten aanzienlijk verlagen. Het is raadzaam voor jonge bestuurders om verschillende autoverzekeringsopties grondig te onderzoeken voordat ze een auto aanschaffen. Bekijk bij elke verzekering wat voor effect jouw keuzes in het type auto hebben voor de verzekeringspremie.

Minder korting door Loyalty Programma’s

Loyaliteitsprogramma’s van verzekeringsmaatschappijen bieden vaak kortingen aan bestuurders die langdurig schadevrij rijden. Aangezien jonge bestuurders net beginnen met rijden, hebben ze nog niet de kans gehad om te profiteren van dergelijke kortingen. Dit betekent dat ze de volledige premie moeten betalen, in tegenstelling tot oudere bestuurders die wellicht jaren van schadevrij rijden achter de rug hebben. Het opbouwen van een schadevrij rijverleden is een belangrijke stap voor jonge bestuurders om in de toekomst te kunnen profiteren van lagere verzekeringskosten.

Op weg naar betaalbare autoverzekeringen

Hoewel jongeren te maken hebben met hogere autoverzekeringskosten, zijn er stappen die ze kunnen nemen om hun premies te verlagen. Door te kiezen voor een veiliger auto, te werken aan veiliger rijgedrag en het opbouwen van schadevrije jaren, kunnen ze de kosten van hun verzekering verlagen. Het is ook waardevol om de tijd te nemen om verschillende autoverzekeringen te vergelijken en te overwegen om extra rijcursussen te volgen, wat sommige verzekeraars belonen met lagere premies. Denk bijvoorbeeld aan een slipcursus.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen