Zoek

Audi A8 2010 impressie

Wat zal 2009 ons brengen, veel vertrouwen is er momenteel niet van de consumenten ( maar Audi ziet het positief in), maar stil zitten betekent achteruitgang. Dus de nieuwe BMW 7 de aankomende facelift voor de Mercedes S de nieuw introduceren Jaguar XJ en de Lexus LS facelift komt Audi eind 2009 met de nieuwe A8.
Uiteraard wordt dit de grootste klapper de nieuwe Audi A8. De verkoop komt pas in 2010 op gang, maar de 3e generatie zal in september op de IAA al worden voorgesteld.

De nieuwe A8 krijgt daarentegen een veel zelfbewustere uitstraling. Of zoals ontwerpchef Stefan Sielaff het formuleert: “De eerste generatie was erg dogmatisch en functioneel van aard. Bij de tweede editie was elegantie het centrale thema en werd er gekozen voor zachtere, vloeiende lijnen. Het nieuwe model zal meer kracht uitstralen en een scherpere styling krijgen”.

Met het meer geprononceerde design wil Audi communiceren dat de A8 niet ‘zo maar’ een grote 4-deurs sedan is, maar onderhuids veel geavanceerde techniek heeft. Het aluminium spaceframe is daar een belangrijk element van, evenals de gewichtsbesparende aluminium carrosseriedelen. Sielaff wil het innovatieve karakter van de A8 gaat benadrukken met wat hij zelf omschrijft als een driedimensionaal designthema. Met de nieuwe A8 zal Audi daarom een nieuwe ontwerptaal introduceren, die via een ‘top down’ benadering bij het rest van het gamma zal worden geïntroduceerd.

Sielass spreekt van een futuristisch ontwerp voor de nieuwe A8, dat echter rijkelijk voorzien zal worden van chroom om zo de Chinese en Russische zakenman niet teleur te stellen. In de loop van 2010 volgt een uitvoering met verlengde wielbasis. De afstand tussen de wielen neemt sowieso toe, want net zoals de A4 stapt de A8 over op het modulaire platform waarbij de motor zich niet meer vóór de vooras bevindt, maar een stuk verder naar achteren. Het gevolg is een gunstigere gewichtsverdeling, waardoor de nieuwe A8 zich meer als een achterwiel aangedreven auto gaat gedragen.

Wat blijft is quattro vierwielaandrijving, al komen er aan de onderkant ook een tweetal instapversies (benzine plus diesel) waarbij enkel de voorwielen aangedreven worden. Binnen het motorengamma maakt een nieuwe 4.0 V8 TFSI zijn opwachting. Verder kunnen we een twinturbo versie van de 3.0 V6 TDI verwachten met 300 pk vermogen. Audi sluit niet uit dat er aan de onderkant van het gamma een 4 cilinder versie komt. De 2.0 TFSI motor is namelijk even krachtig als de 2.8 FSIe uit de huidige A8 en met 204 pk/400 Nm zal een 2.0 TDI ook niet onder gemotoriseerd zijn, terwijl verbruik en uitstoot indrukwekkend laag blijven.

Foto en tekst via: Car and driver

Reacties zijn gesloten.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen