AudiBlog.nl

De Audi quattro 30 jaar (Video Update)

Het nieuwe nummer van mei 2010 te dekken CAR Magazine het verhaal viert 30 jaar Audi Quattros – een optie die we schot op de Brands Hatch rally fase. Join ons voor een sneak preview van wat er is gebeurd op de dag.

Bekijk de video van Audi over 30 jaar quattro hier in het Engels en hier in het Duits.

Ik kom om 9.00 uur en alle auto’s worden centimeter voor centimeter in positie voor de opening statisch shot. Het is nogal een verzameling, maar een staat uit – de korte, lelijke met gekke luchtinlaten, knip-en-shut wielbasis en een onweerstaanbare aantrekkingskracht die fotograaf Paul Barshon de taak van een nachtmerrie (hij wil dat alle gepositioneerd de auto’s net zo maakt, maar iedereen blijft gekropen was rond de Sport Quattro met een glazen blik in de ogen). De Groep B homologatie speciale, de Sport Quattro, misschien niet het origineel, maar het is de een die vastlegt wat Quattro is alles over de meest spectaculair: genadeloos functionele, taai-als-nagels en met een pruttelende bedoeling dat maakt dat u wilt uitvoeren er op uit en spring in de stoel van de bestuurder allemaal op hetzelfde moment.

Dat wil niet zeggen dat de anderen helemaal verdwijnen. De Audi RS2 is prachtig bewaard gebleven en het is de eerste Audi, dat waarschijnlijk mijn belang als het uiteenspatten op omslagen van tijdschriften met verhalen van gekke performance en een beregening van Porsche’s magische stof getweaked. De ur-Quattro is schrikbarend sierlijke, maar een of andere manier perfect in het concept en de uitvoering, de nieuwe twin-turbo V10 RS6 ziet er gewoon eng. Maar er is eigenlijk een auto voor iedereen onder de in deze collectie – van Sport de fetisjistische rally fan’s Quattro op de cutting-edge R8 V10 Spyder. Zien ze allemaal bekleed samen krijg je een echt gevoel van samenhang Audi’s en de vastberadenheid om maximale prestaties te leveren met een minimum aan gedoe.

Op de track te

De rally fase is een geweldige locatie, maar de fotografie niet veel te gebruiken om daadwerkelijk rijden de auto’s. Gelukkig is er een trackday draait op de Indy-circuit Brands en ik krijg een kans om TT RS, S4 en de Audi R8 Spyder op het circuit te proberen. Het is altijd intimiderend als je eerste worp in de pitlane van een trackday – iedereen ziet er serieus uit, veel van de auto’s lijken te dragen slicks en rolkooien – maar alle drie de auto’s gaan heel goed. De TT RS is snel, maar een beetje underwhelming, de S4 super-efficiënt en wendbaar dankzij zijn koppel vectoring Sport differentieel, en de R8 gewoon waanzinnig snel.

Het is echt de belangrijkste gebeurtenis, de R8 Spyder. Het is weinig verloren, behalve het dak in de conversie van converteerbare en op het spoor is het snel en massaal enorm vermakelijk. Het is grappig te komen tot een trackday in iets als een R8. Er is een natuurlijke verwachting dat u zult pootle rond, houdt al het juiste stuurprogramma’s in hun Clio’s en m3sec. en 911s en naar huis gaan leeggelopen en licht vernederd. Maar ik denk dat de meeste mensen zouden heel erg snel in de R8. Net als andere Quattros heeft lichte onderstuur op de grens – maar in tegenstelling tot de rest van het bereik dat kan worden geëlimineerd en vervangen met mooie hints van overstuur, de achterkant van de auto gewoon opknoping in een ruimere boog dan de voorkant, bijna als schijndood. Het is zo moeiteloos zijn, maar zo bevredigend.

Een Audi Quattro zijwaarts … zeker niet?

Dan CAR Magazine art director Andy Franklin vraagt of ik geloof dat het doen van wat zijwaarts spullen op de rally fase. Net voor de fotografie, begrijp je. De smalle, vuile rally podium met banden en bomen over 3ft uit de buitenrand. De £ 110k R8 Spyder, zijwaarts, net hier. Hmmm … Ik haal mijn schouders nonchalant en tegelijkertijd rustig eens benieuwd hoe mijn volgende gesprek met de Audi persbureau zou kunnen gaan. Maar de R8 is betrouwbaar en lairy in gelijke mate en overleeft een aantal steeds-meer-dwaze loopt. En mijn trots is intact. En dan Franklin maakt gebruik van het schot over de grootte van een postzegel in het magazine. Bastard.

Via Car magazine


Gerelateerd nieuws

2 reacties

  1. Mark says:

    Die prachtige foto hebben jullie toevallig niet in het formaat 1280 x 800??? of groter?

Je kunt op dit moment niet reageren.