Audi R18 TDI beleeft racepremière in België

• 1000 km Spa-Francorchamps als generale repetitie voor 24 Uur Le Mans

• Record-startveld met 60 sport-prototypes en GT’s

• Audi Sport Team Joest zet drie Audi’s R18 TDI in

Na duizenden testkilometers, inclusief de testdag in Le Mans, beleeft de nieuwe Audi R18 TDI deze week zijn racepremière. Tijdens de 1000-kilometer-race op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, brengt het Audi Sport Team Joest drie Audi’s R18 TDI aan de start. De race die aanstaande zaterdag verreden wordt, geldt als generale repetitie voor de 24 Uur van Le Mans op 11 en 12 juni.

Het wedstrijddebuut van een nieuwe raceauto is altijd iets bijzonders, maar voor Audi Sport verliepen de premières tot dusver positief: sinds het jaar 2000 heeft elk nieuw sportprototype van het merk zijn eerste race gewonnen. In de jaren 2000, 2006 en 2009 vierde Audi Sport de overwinningen met de destijds nieuwe Audi R8, R10 TDI en R15 TDI tijdens de 12-uursrace van Sebring in de Amerikaanse staat Florida. Ook de doorontwikkelde versie van de Audi R15 TDI, intern aangeduid als ‘R15 plus’, won vorig jaar in het Franse Le Castellet zijn eerste race.

Nu vindt de première dus plaats tijdens de tweede wedstrijd van de Intercontinental Le Mans Cup, de 1000-kilometer-race van Spa-Francorchamps. Audi’s jongste LMP1-sportwagen beschikt over een lichtgewicht constructie en een uiterst compacte V6-TDI-motor. Vorig jaar al leerde Audi Sport veel tijdens de Belgische lange-afstandsrace, een belangrijke factor in de voorbereiding voor de 24 Uur van Le Mans, waar Audi vervolgens een drievoudige overwinning behaalde en het 39 jaar oude afstandsrecord verbeterde.

De Audi R18 TDI met het startnummer 1 wordt bestuurd door de Fransman Romaion Dumas en de Duitsers Timo Bernhard en Mike Rockenfeller. Dit trio won vorig jaar in Le Mans. De auto met het startnummer 2 wordt toevertrouwd aan de Zwitser Marcel Fässler, de Duitser André Lotterer en de Fransman Benoît Treluyer. De Audi met het nummer 3 is in handen van de routiniers Dindo Capello uit Italië, Tom Kristensen uit Denemarken en de Schot Allan McNish.

In Spa-Francorchamps staan zaterdag niet minder dan 60 prototypes en GT’s aan de start, waardoor het inhalen op het 7,004 kilometer lange circuit een lastige aangelegenheid zal worden. De trainingen vinden vanaf donderdag plaats, de kwalificatie is op vrijdagmiddag. De 1000-kilometer-race start op zaterdag om 14.05 uur en duurt maximaal zes uur.

Audi Nederland

Gerelateerde artikelen