Kampioenstitel en zesvoudige zege voor Audi in DTM-race Valencia

• Martin Tomczyk behaalt DTM-kampioenstitel met podiumplaats

• Mattias Ekström blijft ongeslagen met tweede zege op rij in Valencia

• Eerste podiumplaats voor Filipe Albuquerque

Audi beleefde een perfect raceweekeinde tijdens het voorlaatste evenement van het seizoen in de Duitse toerwagenserie DTM op het circuit van Valencia. In de wedstrijd eindigden Audi-coureurs op de eerste zes plaatsen, aangevoerd door racewinnaar Mattias Ekström, die zijn overwinning van vorig jaar op het Spaanse circuit herhaalde.

Achter de Portugees Filipe Albuquerque, die als tweede zijn eerste podiumplaats in de DTM behaalde, eindigde de Duitser Martin Tomczyk als derde. Dat was voor de 29-jarige Beier voldoende om voortijdig de kampioenstitel in de DTM veilig te stellen. Voor Audi is dit het vierde DTM-kampioenschap in vijf jaar, na de eerdere successen van Mattias Ekström in 2007 en Timo Scheider in 2008 en 2009.

Niet meer te achterhalen

Met zijn derde plaats in Valencia vergrootte Martin Tomczyk zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het rijderskampioenschap tot 13 punten, waarmee hij tijdens de laatste race van het seizoen over drie weken op Hockenheim niet meer te achterhalen is door de concurrentie. “Ongelooflijk, een droom die uitkomt”, stamelde Tomczyk na afloop van de wedstrijd, waarin hij vanaf de tiende startplaats sterk naar voren reed. Aan het begin van dit seizoen werd Tomczyk teruggezet van een actuele auto bij het Audi Sport Team Abt Sportsline naar een oudere Audi A4 DTM, die werd ingezet door het Audi Sport Team Phoenix. Hiermee kwam hij dit jaar echter bijzonder goed uit de verf en ontwikkelde zich al snel tot een titelkandidaat. In Valencia werd hij de eerste rijder in de historie van de DTM die met een oudere auto kampioen werd. Bovendien was het niet alleen voor Tomczyk, maar ook voor het Audi Sport Team Phoenix de eerste kampioenstitel in de DTM.

Derde overwinning

Mattias Ekström domineerde de race in Valencia: afgezien van de fase van de verplichte pitstops reed de Zweed de hele wedstrijd aan de leiding en behaalde zijn derde overwinning van het seizoen. Achter winnaar Ekström, de als tweede geklasseerde Filipe Albuquerque en de kersverse kampioen Martin Tomczyk completeerden Timo Scheider, Miguel Molina en Oliver Jarvis op de plaatsen vier tot en met zes de zesvoudige overwinning voor Audi. Mike Rockenfeller werd als negende geklasseerd, Rahel Frey kwam als 14e over de eindstreep. Edoardo Mortara was de enige uitvaller: drie ronden voor het einde moest hij voortijdig de strijd staken met wegliggingsproblemen.

Laatste race

De laatste DTM-race van het seizoen wordt op 23 oktober verreden op de Hockenheimring Baden-Württemberg.