Vernieuwde Audi Q5 en nieuwe Audi SQ5

• Nieuwe motor-transmissie combinaties: krachtiger en tot 17 % zuiniger

• Q5 hybrid quattro: zescilinder-prestaties met verbruik van viercilinder

• Topmodel Audi SQ5: eerste S-versie van Audi met dieselmotor

De vernieuwde Audi Q5 is ten opzichte van zijn voorganger nog dynamischer én efficiënter. Vrijwel alle motoren zijn krachtiger dan voorheen. Toch is de nieuwe Q5 tot 17 % zuiniger dan zijn voorganger. De nieuwe Audi Q5 valt ook op door zijn aangescherpte design en de zeer geavanceerde online-functies van Audi connect. Het nieuwe topmodel binnen de reeks is de Audi SQ5 met 3.0 V6 TDI twin-turbokrachtbron. Met een vermogen van 230 kW/313 pk is hij goed voor prestaties van sportwagenniveau in combinatie met een verbruik van slechts 7,2 l/100km. De vernieuwde Audi Q5 is nu te bestellen. De levering start in het vierde kwartaal van 2012. De prijslijst vermeldt bedragen vanaf

€ 46.500 (2.0 TDI 103 kW/143 pk).

De nieuwe Audi Q5 is er met keuze uit drie TDI-benzinemotoren en twee TFSI-benzinekrachtbronnen, alle met directe brandstofinspuiting en een Start-Stop-systeem. De 2.0 TDI (105 kW/143 pk, 320 Nm) is de meeste efficiënte motor binnen de reeks. In de Q5 met handgeschakelde zesbak is hij goed voor een gemiddeld verbruik van slechts 5,3 l/100 km (CO2: 139 g/km). De Audi Q5 2.0 TDI quattro (130 kW/177 pk, 380 Nm) met de zeventraps S tronic-transmissie doet daar nauwelijks voor onder met een gemiddelde van 6,0 l/100 km. De Audi Q5 3.0 TDI quattro heeft een krachtige V6-motor (180 kW/245 pk, 580 Nm) die is gekoppeld aan de zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Deze combinatie is goed voor een ‘0-100 km/h’ in 6,5 seconden en een topsnelheid van 225 km/h. Het gemiddelde verbruik: 6,4 l/100 km.

3.0 TFSI nieuw in benzinegamma

Het benzinegamma van de Audi Q5 start met de 2.0 TFSI tiptronic quattro. De 2.0 TFSI levert een vermogen van 165 kW/225 pk. Het maximale koppel bedraagt 350 Nm en het gemiddelde verbruik 7,6 l/100 km. Nieuw in het programma is de 3.0 TFSI V6 met supercharger (200 kW/272 pk, 400 Nm) in combinatie met de geavanceerde achttraps tiptronic automaat. De Audi Q5 3.0 TFSI quattro accelereert in 5,9 seconden van 0-100 km/h en haalt een topsnelheid van 234 km/h. Dit alles bij een gemiddeld verbruik van 8,5 l/100 km.

Audi Q5 hybrid quattro

In de Audi Q5 hybrid quattro werkt een 2.0 TFSI (155 kW/211 pk, 350 Nm) samen met een 40 kW/54 pk sterke elektromotor. Het zogenaamde systeemvermogen bedraagt 180 kW/245 pk en het koppel bereikt een piekwaarde van 480 Nm. Dit is goed voor hoge prestaties zoals een acceleratie van 0-100 km/h in 7,1 seconden en een topsnelheid van 225 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 6,9 l/100 km. De achttraps tiptronic automatische transmissie speelt een belangrijke rol in de hoge mate van efficiency. De elektromotor van de aandrijflijn is ondergebracht op de plaats waar zich normaal de koppelomvormer bevindt. Een speciale koppeling koppelt of ontkoppelt de TFSI- en de elektromotor. De 2.0 TFSI en de elektromotor kunnen dan ook onafhankelijk van elkaar of samen worden ingezet. De elektrische energie wordt opgeslagen in een compacte en lichte lithium-ion accu met een capaciteit van 1,3 kWh.

De Audi Q5 hybrid quattro biedt keuze uit drie rijmodi: EV (met de nadruk op elektrische aandrijving), D (een zo efficiënt mogelijk samenspel tussen TFSI- en elektromotor) en S (nadruk op sportiviteit, handmatig schakelen mogelijk).

Progressief design

Het herkenbare lijnenspel van de Audi Q5 is verder aangescherpt. De grille heeft nu scherpere hoeken in het bovenste gedeelte. Ook de koplampen hebben een nieuw design. Alle versies hebben standaard xenon-plus verlichting met opnieuw vormgegeven LED-dagrijverlichting. Deze ‘lichtband’ komt dan ook terug in de achterlichtunits. Aan de achterzijde valt de gewijzigde diffuser met de geïntegreerde uitlaatpijpen op. De motorkap en de achterklep zijn gemaakt van gewichtsbesparend aluminium. Ook de Cw-waarde van 0,33 en het relatief lage gewicht (vanaf 1.755 kg) dragen bij aan optimale efficiency.

Het interieur is licht gewijzigd. Zo zijn veel bedieningselementen nu afgewerkt met chroom. Het stuur heeft een nieuw design en de middenconsole heeft accenten in hoogglans zwart. Het MMI navigatie plus-systeem is nu nog eenvoudiger te bedienen dankzij vier functietoetsen. De Audi Q5 is veelzijdig als vanouds: de kofferruimte heeft een inhoud van 540 tot maximaal 1.560 liter. Een elektrisch bediende achterklep is optioneel. De maximale aanhangerlast bedraagt 2.400 kg.

Hoogwaardig onderstel

Zowel voor als achter beschikt de Audi Q5 over een multilink-ophanging. Dankzij verfijningen op het gebied van vering en demping is het comfortniveau verder verhoogd. Nieuw is een elektromechanische stuurinrichting met een zeer directe overbrenging en snelheidsafhankelijke bekrachtiging. Deze besturing werkt ‘vraaggestuurd’. Alleen deze nieuwe stuurinrichting zorgt al voor een verbruiksdaling van 0,2 l /100 km. Eveneens standaard: een elektromechanische parkeerrem, downhill assist en ESC (Electronic Stabilization Control).

Audi drive select

De Audi Q5 heeft optioneel Audi drive select. Hiermee worden de schakelpunten van de transmissie en de respons op het gaspedaal aangepast aan de gekozen rijmodus. Ook de mate van stuurbekrachtiging en de werking van de airco worden door Audi drive select beïnvloed, vooral als de bestuurder voor de efficiencymodus kiest. Als de Q5 ook is uitgevoerd met een Audi navigatiesysteem, is het eveneens mogelijk een individuele set-up samen te stellen met de adaptieve cruise control, de adaptieve demping en de dynamische besturing als variabelen. Ook buiten de gebaande paden is de Audi Q5 in zijn element. Hij heeft een bodemvrijheid van 20 cm en hij kan hellingshoeken tot 31 graden aan. Zowel de aanloop- als de uitloophoek bedraagt 25 graden.

Assistentie, infotainment en Audi connect

De nieuwe Audi Q5 is leverbaar met een groot aantal innovatieve assistentiesystemen. Standaard is vermoeidheidsherkenning. Zodra dit systeem constateert dat de bestuurder vermoeid raakt, volgt het advies pauze te nemen. De Q5 is er ook met de radargestuurde adaptieve cruise control. Bij snelheden onder 30 km/h kan dit systeem autonoom een noodremactie uitvoeren. Andere opties zijn Audi active lane assist en Audi side assist.

Het infotainment-aanbod is van uitzonderlijk hoog niveau. Zo is de nieuwe Audi Q5 leverbaar met een verder verfijnd Bang & Olufsen sound system met MMI navigatie plus. Tot de hardware daarvan horen een 7-inch kleurendisplay (met 3D-graphics), een harde schijf en een DVD-speler. De Bluetooth online autotelefoon is de perfecte aanvulling van dit systeem. Dankzij de geïntegreerde WLAN-hotspot kunnen passagiers met hun mobiele apparaten (smartphones, tablets) gebruik maken van het internet. Voor de bestuurder staan Audi connect online-functies ter beschikking zoals Google Point of Interest (via stemherkenning), navigatie via Google Earth-beelden/Google Street View en Audi traffic information. Ook nieuw: de Audi Music stream app waarmee Q5-rijders via hun smartphone meer dan 5.000 radiostations ter beschikking hebben – de favorieten zijn eenvoudig te selecteren en op te slaan. De uitzendingen worden weergeven via het sound system.

De Audi Q5 in Pro line-uitvoering

De vernieuwde Audi Q5 is er ook in de luxe Pro line-uitvoering. In dat geval wordt de standaarduitrusting uitgebreid met de volgende items: volautomatische airco met drie klimaatzones, adaptieve verlichting, lichtpakket, MMI navigatie, Audi sound system, telefoonvoorbereiding basis, bestuurdersinformatiesysteem met kleurenscherm, parkeerhulp achter en een diefstalalarm. De meerprijs bedraagt € 3.900 (Hybrid: € 2.250)

Prijzen

Benzinemodellen:

Q5 2.0 TFSI 165 kW/225 pk tiptronic quattro: € 57.500

Q5 2.0 TFSI hybrid 180 kW/245 pk tiptronic quattro € 66.900

Q5 3.0 TFSI 200 kW/272 pk tiptronic quattro € 64.900

Dieselmodellen:

Q5 2.0 TDI 103 kW/143 pk 6-bak € 46.500

Q5 2.0 TDI 130 kW/177 pk S tronic quattro € 57.500

Q5 3.0 TDI 180 kW/245 pk S tronic quattro € 66.900

Alle prijzen zijn inclusief BTW en BPM

Audi SQ5

De Audi SQ5 3.0 V6 TDI is het nieuwe topmodel binnen de nieuwe Q5-reeks en tevens het eerste Audi S-model met dieselmotor. De drieliter V6 heeft een inhoud van 2.967 cm3 en beschikt over twee in serie geschakelde turbo’s. Ten behoeve van optimale prestaties zijn de zuigers, de koeling van cilinderkop en zuigers en de nokkenastiming (inlaatzijde) speciaal ontwikkeld. Het common rail-inspuitsysteem werkt met een maximale inspuitdruk van 2.000 bar. Per werkingscyclus zijn tot wel acht inspuitingen mogelijk. De 3.0 TDI twin-turbo klinkt van zichzelf al krachtig. Het geluid wordt extra indringend door de zogenaamde sound actuator die werkt met een luidspreker in een aftakking van het uitlaatsysteem.

Topprestaties bij een gunstig verbruik

De Audi SQ5 TDI met standaard achttraps tiptronic-transmissie en Start-Stop-systeem sprint in 5,1 seconden van 0-100 km/h en is goed voor een topsnelheid van 250 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 7,2 l/100 km.

Dynamiek ten top

Standaard heeft de Audi SQ5 uiteraard quattro permanente vierwielaandrijving inclusief torque vectoring. De dynamiek daarvan wordt perfect ondersteund door de efficiënte en direct reagerende elektromechanische stuurinrichting en het verlaagde (-30 mm) sportonderstel. 20-inch lichtmetalen wielen met 245/45-banden zijn standaard. Vóór heeft de SQ5 TDI zwarte remklauwen met S-logo. Dynamic steering met variabele overbrenging is optioneel.

Herkenbare sportiviteit

De Audi SQ5 is herkenbaar aan de in platina-grijs uitgevoerde single-frame grille met dubbele galvaniseerde chroomstrips in aluminiumlook, de achterspoiler en de specifieke bumpers. Het hoogglanspakket en de buitenspiegels in aluminiumlook zorgen voor een extra stijlvol tintje. De Audi SQ5 is tevens leverbaar in de kristaleffect-kleuren Estoril Blue of Panther Black.

Het interieur is grotendeels in zwart afgewerkt (hemelafwerking in lunar silver als optie). De stoelen zijn elektrisch verstelbaar en bekleed met parel nappa leder/alcantara. Accenten van geborsteld aluminium dragen bij aan de sportief-elegante sfeer. De wijzerplaten van de instrumenten zijn uitgevoerd in grijs en voorzien van een S-logo in 3D-design. Andere S-accenten zijn aluminiumlook stuurpaddles, de speciale S-pooknop, S-logo’s op de dorpels, de startknop en het specifieke sportstuur. Ook een S-welkomstmelding op het display en een lichtpakket zijn standaard. Interessante opties zijn volledige lederen bekleding (keuze uit vijf kleuren) en afwerkingaccenten van carbon, hout of pianolak. Ook is er keuze uit een groot aantal assistentie- en (online) multimediasystemen.

De Audi SQ5 komt in het tweede kwartaal van 2013 op de markt. De prijzen en de exacte specificaties worden voorafgaand aan de marktintroductie bekend gemaakt.

Audi Nederland

Gerelateerde artikelen