Audi Urban Future Award: beeld van de stad van morgen

 

• Vijf architectenbureaus presenteren visie op de eigen metropool

• Tentoonstelling in Istanbul vormt basis voor jurybeslissing

• Winnend ontwerp leidt tot City Dossier: van idee naar realiteit

 

Audi AG organiseert voor de tweede keer de Audi Urban Future Award. Daarbij laten architectenbureaus hun visie op de stad van morgen zien en dan vooral de manier waarop mensen in de toekomst in metropolen leven en werken. In Istanbul verzorgt Audi van 12 tot en met 26 oktober een tentoonstelling waar de concepten van vijf bureaus te zien zijn. Eén van de vijf wint de Audi Urban Future Award.

Dit jaar zijn vijf architectenbureaus genomineerd voor de Audi Urban Future Award: CRIT uit Mumbai, Höweler+Yoon Architecture (Boston/Washington), NODE Archtecture & Urbanism (Chinese Pearl River Delta), Superpool (Istanbul) en Urban-Think Tank (Šao Paulo). Elk bureau presenteert zijn plannen in een eigen ruimte. Bezoekers worden daarbij in eerste instantie ‘meegenomen’ naar de situatie van nu zoals het drukke wegennet van Mumbai en de puur functionele infrastructuur van de Chinese Pearl River Delta. Bovendien zien de bezoekers waarom ‘the American Dream’ tussen Boston en Washington verloren is gegaan én hoe hij weer tot leven kan komen. Ook ondervinden ze de herrie en de verkeerschaos van Šao Paulo en Istanbul.

 

Creatieve oplossingen

De tentoonstelling in Istanbul maakt duidelijk dat veel metropolen met dezelfde problemen kampen en dat traditionele oplossingen niet (meer) werken. De inzendingen van de vijf architectenbureaus hebben een hoog creatief gehalte. Ze laten bijvoorbeeld zien dat mensen zich door de stad gaan bewegen als op een speelplaats en er worden parkeerplaatsen getoond die, als ze niet in gebruik zijn, door ‘groen’ kunnen worden vervangen of onder de grond óf in de lucht kunnen ‘verdwijnen’. De vijf bureaus zijn het er ondanks de diversiteit van hun ideeën over eens dat ‘de auto’ ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen.

 

Van idee tot praktijk

Op basis van de tentoonstelling in Istanbul wijst de jury met leden uit verschillende disciplines op 18 oktober de winnaar van de Audi Urban Future Award aan. Die prijs gaat naar de inzending die overtuigend laat zien hoe stadse structuren het samenspel van mobiliteit en architectuur op aantrekkelijke én duurzame wijze kunnen invullen. Voor het winnende bureau ligt een cheque van € 100.000 euro klaar. Dit bedrag geldt als startschot voor de concrete invulling van het idee. Bovendien wordt er op basis van het winnende ontwerp een gedetailleerd ‘City-dossier’ samengesteld met gegevens over demografie, infrastructuur en middelen. Dit City-dossier is feitelijk de gebruiksaanwijzing voor de omzetting van idee naar realiteit.

 

Audi Nederland

 

Gerelateerde artikelen