KNAC verontwaardigd over opheffen MRB-vrijstelling oldtimers

 

De Koninklijke Nederlandsche Automobiel club (KNAC) is bezorgd en verontwaardigd over het in het regeerakkoord uitgesproken voornemen om de MRB-vrijstelling voor oldtimers in 2014 op te heffen.

 

De oudste automobielclub van ons land vindt dat deze maatregel echte autoliefhebbers onevenredig zwaar treft: zij moeten immers extra betalen voor het uitoefenen van hun hobby. Daarmee komt het behoud van het rijdend historisch erfgoed dat een verrijking voor de samenleving is onder zware druk te staan.

Andere oplossingen

De KNAC vindt het aangevoerde argument dat de maatregel nodig is ‘vanuit milieuoverwegingen’ niet steekhoudend. ‘De echte liefhebber maakt zeer selectief gebruik van zijn klassieker, de milieubelasting is dan ook zeer gering. Bovendien levert de hobby ook werkgelegenheid op, een aspect dat niet verwaarloosd mag worden’, aldus directeur Peter Staal. ‘Er zijn andere oplossingen denkbaar die de aangegeven milieudoelstellingen haalbaar maken zonder dat de ware autoliefhebbers worden getroffen.’

 

Uit de pas

Staal wijst er met klem op, dat Nederland met het voornemen om de MRB-vrijstelling op te heffen uit de pas loopt met de meeste andere Europese landen. Daar geldt immers de regel dat auto’s van dertig jaar en ouder als klassieker worden aangemerkt en dus in aanmerking komen voor belastingvrijstelling. De overkoepelende organisaties FIA en FIVA zetten zich in om deze leeftijdsgrens in heel Europa te hanteren. Omdat recent nog werd afgekondigd dat de MRB-vrijstelling behouden zou blijven, noemt Staal ‘de overheid in deze onbetrouwbaar.’

 

Petitie

De KNAC roept de Nederlandse autoliefhebbers op protest aan te tekenen tegen de afgekondigde maatregelen. Dat kan bijvoorbeeld door een steunbetuiging aan een petitie die is geplaatst op www.knac.nl.

 

 

sendlink.asp.gif

 

3 reacties op “KNAC verontwaardigd over opheffen MRB-vrijstelling oldtimers”

  1. Henk van Son

    Ik vind dit weer een van de zielige regeltjes van deze onbetrouwbare overheid, laat ze dan om de klassieker te beschermen de mrb grens optrekken van 25 naar 30/35 jaar,of eventueel stellen dat je naast de oldtimer een auto moet hebben voor dagelijks gebruik en de oldtimer echt als oldtimer gebruikt (poetsen sleutelen af en toe mee rijden) geen 60 dagen kaart of zoiets ,als je gesleuteld heb moet je ook weleens proberen proefrijden. Wat maak je nou voor km +/- 1000 per jaar maar dan wel als je dit zelf wil en niet dat de overheid dit uitmaakt.

  2. Hierbij sluit ik me aan bij het protest tegen de voorgenomen invoering van MRB voor oldtimers.
    AP

  3. Het dagelijks gebruik van oldtimers zit er op deze manier niet meer in. De handel in oldtimers is door de nieuwe fiscale regels volledig ingezakt.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Gerelateerde artikelen