Zoek

Sportieve familie-uitbreiding: nieuwe Audi A3 Limousine

Audi A3 Limousine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Sportief getinte limousine met geheel eigen gezicht komt dit najaar

• Volop ruimte voor passagiers en bagage

• Hoogwaardige en efficiënte aandrijflijnen, S3 als sportief topmodel

 

Audi brengt dit najaar de A3 Limousine op de markt. Met de komst van het nieuwe model is de A3-familie uitgebreider dan ooit. Het nieuwe model oogt met zijn coupéachtige daklijn zeer dynamisch. Dankzij de lange wielbasis is zowel het passagiers- als het bagagecompartiment opmerkelijk ruim. De hoge mate van efficiency komt op het conto van de Audi ultra lichtgewicht bouwwijze en de hightech aandrijflijnen. Het sportieve topmodel is de Audi S3 Limousine met 211 kW/300 pk.

Audi A3 Limousine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe A3 Limousine heeft een krachtig profiel, om te beginnen door de coupéachtige daklijn die hem 9 mm lager maakt dan de A3 Sportback. Door de ruime wielbasis van 2,64 meter zijn de overhangen van de carrosserie bovendien zeer kort. Ook los daarvan valt de A3 Limousine op door specifieke design-elementen. Zo zijn de accentlijnen op de flanken sterker aangezet dan bij de A3 en A3 Sportback en bovendien zijn de wielkasten breder. De bumpers, de grille en de luchtinlaten zijn ook specifiek ontworpen: de A3 Limousine heeft geen carrosseriedelen die uitwisselbaar zijn met de A3 en de A3 Sportback. De achterlichten zijn breed en vlak. Samen met de geïntegreerde achterspoiler benadrukken ze de breedte van de auto. Met een totale breedte van 1,80 meter is de Limousine 1,1 cm breder dan de Sportback.

Audi A3 Limousine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sportieve efficiency: lichtgewicht bouwwijze, hightech aandrijflijn

Zoals elk model van het merk, maakt ook de nieuwe A3 Limousine gebruik van de Audi ultra lichtgewicht bouwwijze. Zo is de motorkap van aluminium en de 1.4 TFSI-motor weegt nauwelijks meer dan 100 kg. Ook vele interieurcomponenten zijn zo licht mogelijk. Door dit alles weegt de Audi A3 Limousine 1.4 TFSI slechts 1.205 kg (voorlopige waarde). In eerste instantie bestaat keus uit drie motoren. De 2.0 TDI met 110 kW/150 pk en een koppel van 320 Nm zorgt voor een ‘0-100’ in 8,4 s. en een topsnelheid van 213 km/h. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 4,2 l/100 km (CO2: 104 g/km). De 1.4 TFSI-benzinemotor is goed voor 103 kW/140 pk en een koppel van 250 Nm. Mede dankzij Cylinder on Demand (uitschakeling van twee cilinders bij lage belasting) komt het gemiddelde verbruik op 4,7 l/100 km (CO2: 107 g/km). De prestaties zijn sportief: de sprint van 0-100 km/h duurt 8,4 s en de topsnelheid bedraagt 213 km/h. De 1.8 TFSI levert een vermogen van 132 kW/180 pk en een koppel van 250 Nm. Dit leidt tot een topsnelheid van 232 km/h, een sprint van‘0-100’ in 7,3 s en een gemiddeld verbruik van 5,7 l/100 km (CO2: 135 g/km). Afhankelijk van de motor wordt de A3 Limousine geleverd met een zesbak of de S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Hij biedt keuze uit de programma’s ‘D’(efficiency) en ‘S’(sportiviteit). In een later stadium wordt het (motoren-)programma verder uitgebreid.

 

02_Audi-A3-S3-Limousine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dynamisch weggedrag

De A3 Limousine heeft een sportief weggedrag. De basis daarvoor is een goede gewichtsverdeling in combinatie met een hoogwaardig onderstel. Vóór heeft de auto een McPherson-ophanging en achter een multilink-as. Beide maken gebruik van aluminium componenten. De Ambition- en S line-modellen hebben standaard een verlaagd (-25 mm) sportonderstel. Alle modellen beschikken over een elektromechanische stuurinrichting, die nauw samenwerkt met alle assistentiesystemen. In het stabiliteitsysteem ESC is een elektronisch sperdifferentieel ingegrepen. Dit vermindert de neiging tot onderstuur en zorgt zo voor meer grip.

 

01_Audi-A3-S3-Limousine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim en hoogwaardig: het interieur

Mede door de ruime wielbasis van 2,64 meter biedt de A3 Limousine opmerkelijk veel ruimte voor de inzittenden. De bagageruimte heeft een inhoud van 425 liter. Door het geheel of gedeeltelijk neerklappen van de achterbank is die ruimte verder uit te breiden. Handig detail: de kofferklep beweegt automatisch omhoog na het ontgrendelen. Het interieur van de A3 Limousine is bijzonder hoogwaardig. Het slank vormgegeven instrumentenpaneel is een echte blikvanger, ook al omdat de middenconsole naar de bestuurder neigt. Optioneel zijn een bestuurdersinformatiesysteem met kleurenscherm en een automatisch tevoorschijn komend centraal display (vanaf MMI Radio). Uiteraard is een groot aantal infotainment-opties beschikbaar. De top is MMI Navigatie plus met 64 GB harde schijf, DVD-speler, spraakbediening, Bluetooth en een 7-inch display met 3D-weergave. Ook MMI touch is hierbij inbegrepen. Andere bouwstenen van het modulaire infotainment-aanbod zijn digitale radio-ontvangst, de Audi Phone box en het Bang & Olufsen sound system. Met Audi connect komen internetdiensten van Audi beschikbaar via een snelle LTE-module. Deze vervangt de tot nu toe gebuikte UMTS-module. In de A3 Limousine debuteert de parkeerplaatsinformatie-functie. Deze geeft informatie over de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen en -garages in de buurt van het reisdoel. Daarbij kunnen zelfs vrije plaatsen worden weergegeven. Via de WLAN hotspotfunctie zijn mobiele apparaten met het internet te verbinden.

 

Maatwerk

Zoals elke Audi kan ook de A3 Limousine individuele wensen invullen. Een knieairbag is altijd standaard. Bij de Ambition- en Ambiente-uitvoeringen is een bestuurdersinformatiesysteem met efficiencyprogramma en vermoeidheidsherkenning ook inbegrepen. De Ambition beschikt bovendien over een sportonderstel, sportstoelen en Audi drive select. Bij de A3 Limousine Ambiente is cruise control, LED-interieurverlichting en een parkeerhulp inbegrepen. Interessante opties zijn een panoramadak, adaptieve Xenon-verlichting en volledige LED-verlichting. Ook is er een ruime keuze uit assistentiesystemen, zoals Audi active lane assist en de parkeerassistent met omgevingsweergave. Het geavanceerde Audi pre sense basic is in de adaptieve cruise control geïntegreerd. Bij dreigend ongevalgevaar waarschuwt dit systeem in diverse gradaties. In het meest ernstige geval kan het zelfstandig een noodstop uitvoeren. Mocht het tot een aanrijding komen, dan zorgt de remassistent ervoor dat de auto niet ongecontroleerd doorrolt.

 

Top: Audi S3 Limousine

Enkele maanden na de markintroductie van de A3 Limousine volgt het sportieve topmodel van de reeks: de S3 Limousine. Deze heeft een 2.0 TFSI-motor met vooruitstrevende technologieën als dubbele inspuiting, een uitlaatgasturbo, een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk, Audi valve lift en intelligent warmtemanagement. Daardoor bedraagt het vermogen 211 kW/300 pk en het maximale koppel 380 Nm. Met S tronic-transmissie duurt de sprint van 0-100 km/h 4,9 s (handbak: 5,3 s). De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Ondanks de hoge prestaties komt het gemiddelde verbruik uit op 6,9 l/100 km (handbak: 7,0 l/100 km). Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 159-162 g/km. Typische S3-kenmerken zijn het verlaagde sportonderstel, 18-inch lichtmetalen wielen, remschijven vóór met een diameter van 340 mm en progressive steering met variabele overbrenging en elektrische bekrachtiging. Audi magnetic drive (adaptieve demperregeling) is optioneel. De S3 Limousine is te herkennen aan een extra sportief design. Hij heeft bijvoorbeeld sideskirts, een achterspoiler en een diffuser met vier geïntegreerde uitlaatpijpen. Ook het interieur is uitgesproken sportief met sportstoelen, een sportstuur en grijze wijzerplaten.

 

De Audi A3 Limousine is vanaf juni te bestellen bij de Audi-dealers; de levering start dit najaar.

 

 

Audi Nederland

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen