AudiBlog.nl

Dynamiek in optima forma: Audi RS Q3 leverbaar vanaf € 73.600

 

• Sportief in alles: eerste RS-model binnen de Q-reeks van Audi

• Vijfcilinder turbomotor met 310 pk en 420 Nm levert topprestaties en gunstige verbruikscijfers

• Levering start begin 2014

 

Audi is gestart met de voorverkoop van de ultrasportieve RS Q3, het eerste RS-model binnen de Q-reeks van het merk. De Audi RS Q3 is leverbaar vanaf € 73.600. De eerste exemplaren worden begin 2014 in de Nederlandse Audi showrooms verwacht. De nieuwe RS Q3 valt op door een unieke combinatie van topprestaties, gunstige verbruikscijfers en optimaal gebruiksgemak. Daarbij is de standaarduitrusting compleet.

 

De Audi RS Q3 maakt gebruik van de sportieve 2,5-liter vijfcilinder TFSI-motor met een vermogen van maar liefst 228 kW/310 pk en een maximaal koppel van 420 Nm (tussen 1.500-5.200 tpm). Het geluid van deze door quattro GmbH ontwikkelde vijfcilinder RS-motor is uniek en dat geldt ook voor de prestaties. Mede dankzij standaard ‘launch control’ duurt de sprint van 0-100 km/h slechts 5,5 s. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. De motor is standaard gekoppeld aan de zeventraps S tronic-transmissie. De ‘lange’ zevende versnelling daarvan draagt evenals het standaard Start-Stop-systeem bij aan het gunstige gemiddelde verbruikscijfer van 8,8 l/100 km (CO2: 206 g/km).

 

De typische RS-beleving

Het weggedrag van de nieuwe Audi RS Q3 komt op het conto van quattro permanente vierwielaandrijving met variabele verdeling van de aandrijfkracht, het verlaagde (-2,5 cm) sportonderstel en de multilink achterwielophanging. Andere belangrijke factoren die bepalend zijn voor de RS-beleving zijn de precies werkende en optimale feedback gevende elektromechanische stuurinrichting en het stabiliteitsysteem ESC. Dit heeft een sportmodus en is volledig uit te schakelen. Het remvermogen van de RS Q3 is indrukwekkend dankzij het remsysteem met inwendig geventileerde 365-mm schijven in ‘wave-design’.

 

Alles in topvorm

Uiteraard is het nieuwe topmodel binnen Q3-reeks direct als zodanig herkenbaar. Zo beschikt hij standaard over RS-stylingdetails als specifieke bumpers, de grote achterspoiler, 18-inch lichtmetalen wielen (19- en 20-inch optioneel), de grille in honingraatstructuur, de ovale uitlaatpijp, Xenon plus verlichting en LED-achterlichten. Het interieur biedt luxe in zijn meest sportieve vorm. Zo is de hemelbekleding uitgevoerd in zwarte stof. De elektrische verstelbare en verwarmbare stoelen zijn bekleed met een combinatie van leder en alcantara. Het driespaaks multifunctionele sportstuur is voorzien van schakelpaddles. Tot de standaarduitrusting horen zaken als een navigatiepakket met Audi Music interface, telefoonvoorbereiding en radio Concert, Audi sound system, het bestuurdersinformatiesysteem met groot kleurenscherm, comfortairconditioning, interieurlijsten in zwarte pianolak, opbergpakket, lichtpakket diefstalarm (SCM/TNO goedgekeurd) etc.

 

De Audi RS Q3 is nu bestelbaar bij de Nederlandse Audi dealers. De prijslijst vermeldt een starttarief van € 73.600 euro inclusief BTW en BPM. De levering start begin 2014.

 

Audi Nederland


Gerelateerd nieuws