Zoek

Video: Predictive efficiency assist bij de Audi Q7 e-tron

Predictive efficiency assist bij de Audi Q7 e-tron

De voorspellende efficiencyassistent is een ander toonaangevend systeem uit het assistentiepakket Tour. Dit werkt in nauwe samenhang met de adaptive cruise control, MMI navigatie plus en de (ook separaat leverbare) verkeersbordherkenning met behulp van een camera. De techniek past de vooraf gekozen snelheid zelfstandig aan de omstandigheden aan, dat wil zeggen aan het routeverloop, de snelheidslimieten en vooruitrijdende verkeersdeelnemers.

De predictive efficiency assist gebruikt – ook als het navigatiesysteem niet is geprogrammeerd – de routegegevens om de bestuurder op situaties te wijzen waarin het zinvol is om de snelheid te verlagen. De technologie herkent bochten, kruisend verkeer, hellingen, bebouwing en snelheidsborden; vaak zelfs lang voordat de bestuurder deze ziet. Op het instrumentenpaneel (of in de Audi virtual cockpit) verschijnt dan een aanwijzing. Met ingeschakeld assistentiescherm passen de graphics daarvan zich aan.

Als de bestuurder dit wenst, regelt het systeem de vrijloop van de 8-traps tiptronic onder bepaalde omstandigheden (die te maken hebben met de snelheid en hoe ver het gaspedaal is ingetrapt) zelf. De nieuwe Audi Q7 rolt dan in zijn ‘vrij’ richting de plek waar de snelheid toch omlaag moet. Deze uitrolfunctie wordt alleen geactiveerd als dit voor minstens enkele seconden kan. Zodra deze functie stopt, versnelt de SUV met ingeschakelde ACC zelfstandig weer naar de ingestelde snelheid.

Dankzij deze gekoppelde technologieën heeft de predictive efficiency assist de potentie om op doorgaande wegen buiten de bebouwde kom het brandstofverbruik met maximaal tien procent te verlagen.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen