Het importeren van een Audi: hoe werkt dit?

audi-importeren-hoe-doe-je-datStel je bent toe aan een andere auto, maar je kunt maar niet de auto vinden die je mooi vindt. Als je niet in de mogelijkheid bent om een nieuwe auto aan te schaffen vanwege de prijs, dan is een tweedehands auto het alternatief. Ondanks het grote aanbod kan het goed zijn dat je bijvoorbeeld net niet de A4 kan vinden die je zoekt. Of wil je toch een S of zelfs een RS-model, maar kun je deze niet veroorloven? Dan kan het goed zijn dat je wellicht wel in het buitenland kan slagen. O.a. Duitsland staat bekend om zijn goede occasions met veel opties, voor niet te veel geld. Zoals vrijwel iedereen weet komen er wel kosten bij voor het importeren van je Audi. In dit artikel leggen we uit welke stappen je moet doorlopen om een auto in te voeren.

Zoektocht

Je begint je zoektocht ongetwijfeld via internet. Het aanbod is groot dus zorg ervoor dat je de juiste zoektermen ingeeft om de juiste auto te vinden. Om teleurstelling te voorkomen kun je het beste zorgen voor enkele opties. Als je niet goed weet wat je budget is omdat je geen inzicht heb in de importkosten, reken dan met 60% van wat je maximaal wilt uitgeven. Heb je enkele opties gevonden, leg dan contact met de verkopers. Je moet er namelijk zeker van zijn dat zij de auto wel aan iemand vanuit het buitenland willen verkopen.

Proefrit

Het is veel meer moeite als je in het buitenland een auto gaat kopen, om een proefrit te maken. Dit kan betekenen dat je ver moet reizen, en dat dit ervoor zorgt dat je de auto niet kan betalen. Wij zijn van mening dat je de auto echt moet bezichtigen en een proefrit gemaakt moet hebben. Niets is vervelender dan dat je in goed vertrouwen een kat in de zak koopt.

Taal

Als je een auto wilt kopen is het belangrijk dat je goede afspraken maakt met de verkoper. In Nederland kun je altijd de ‘kleine letters’ lezen en ergens over in discussie gaan. In het Duits, Engels of welke andere taal dan ook, is dat minder eenvoudig. Uiteraard is het afhankelijk van je talenkennis. Wellicht kun je er beter iemand bij betrekken die de taal goed kent.

Verkoop

De verkoop is het beste bij de verkoper af te handelen. Betaal contant het afgesproken gedrag, ga geen contractvormen aan in het buitenland. Let goed op dat je de auto ook meekrijgt zoals je hebt afgesproken. Met name als je ver van huis koopt, dan kun je niet makkelijk terug voor eventuele mankementen. Garantie zal vrijwel nooit van toepassing zijn, wees je hier bewust van. Zorg voor goed transport, je mag namelijk niet over de weg met een auto die niet op kenteken staat.

Importeren

De beste manier om je auto formeel te importeren is via een agent. Ofwel een importbedrijf die het papierwerk voor je organiseert. Aangezien er best wat bij komt kijken, en de boetes op het ontbreken van de juiste papieren, hoog zijn, is het belangrijk dat er niets wordt overgeslagen. Je moet denken aan de volgende benodigde zaken:

 

 • Je auto moet worden onderzocht en indien nodig gekeurd worden door de RDW;
 • Je moet een afbetaling van BPM doen aan de Belastingdienst;
 • Voordat je mag rijden moet je deze betaling gedaan hebben;
 • Na ontvangst betaling ontvang je van het RDW een kenteken, hiermee kun je kentekenplaten laten maken;
 • De motorrijtuigenbelasting volgt vanzelf, je hoeft hier niet op te wachten.

Kosten

Aan een importprocedure zitten nogal wat kosten verbonden. Je moet hierbij denken aan:

 

 • De kosten van het reizen naar de auto voor een proefrit;
 • De aanschafwaarde van de auto;
 • De transportkosten, zonder kenteken mag je namelijk nergens over de weg;
 • De keurings- en inspectiekosten van RDW;
 • De afbetaling van de BPM;
 • Het tarief aan de importagent;
 • De tenaamstelling van de auto;
 • De kentekenplaten;
 • Zoals gebruikelijk de motorrijtuigenbelasting en autoverzekering.

 

De hoogte van deze kosten zijn uiteraard per situatie afhankelijk. De agent of het importbedrijf kan vooraf een prijsberekening voor je maken. Als je verstandig bent hou je rekening met 10% onvoorziene kosten om geen problemen te krijgen.

Nadelen

Aan het importeren van je auto zitten ook nadelen, onder andere:

 

 • De restwaarde van een geïmporteerde auto is aanzienlijk minder;
 • Je kunt vaak geen vertrouwen hebben in de onderhoudshistorie;
 • Veel bijkomende kosten;
 • Vrijwel geen mogelijkheden voor garantie;
 • Je moet vaak ver reizen om je ‘droomauto’ te vinden.

 

Op basis van de bovenstaande informatie weet je hoe je een mooie Audi kunt invoeren. Je kunt er een mooie auto aan over houden maar zorg ervoor dat je je bewust bent van de risico`s. Wat van ver komt is mooi, maar kan ook erg duur worden als je niet oplet.

Gerelateerde artikelen