AudiBlog.nl

Veiligheid op de weg

Veiligheid op de weg gaat boven alles, dat zou het motto moeten zijn voor iedere chauffeur. Er zijn diverse mogelijkheden om jezelf en wellicht andere weggebruikers te beveiligen in geval van nood. Dit zijn de … tips om veilig de weg op te gaan.

1. Zorg voor een veiligheidsvest in de auto

Het zal je maar gebeuren: Je staat ineens met pech aan de kant van de weg. Ontzettend vervelend maar als je je auto op de vluchtstrook tot stilstand hebt weten te brengen is de kans groot dat je nu veilig bent. Een veiligheidsvest aantrekken wanneer je de auto op de vluchtstrook verlaat is wel zo veilig. Dit veiligheidsvest zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. In sommige landen in Europa is het meenemen van een veiligheidsvest een vereiste, in Nederland is het nog niet verplicht (daar kun je hier meer over lezen).

2. Vervoer kinderen altijd in een kinderzitje

Tot kinderen de lengte van 1 meter 35 hebben bereikt, zijn zij verplicht om in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd te worden. Deze regel geldt zowel voor het voor- als achterin zitten in de auto.

In principe maakt het niet uit waar een kind plaats neemt in de auto, als zij maar in een zitje zitten met een oranje label met de code “ECE 44/03 of 44/04”. Baby’s dienen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in vervoerd te worden in de auto. Let er wel op dat de airbag dan is uitgeschakeld.

3. Verwissel zomer- en winterbanden

Wellicht denk je dat het handig is om het hele jaar door met alleen zomer- of winterbanden rond te rijden. We adviseren je graag om bij wisselende weersomstandigheden (van herfst naar winter en van winter naar lengte) de banden te (laten) verwisselen.

In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Mocht je in de wintermaanden op vakantie gaan met de auto, raden we je aan om even te controleren of het in het land van bestemming én de landen waar je doorheen rijdt verplicht is om ze wel te hebben. Winterbanden zorgen voor een betere grip op de weg bij winterse omstandigheden.

4. Zorg voor een EHBO-setje

Je weet maar nooit. Hopelijk heb je het nooit nodig, maar zorg ten allen tijden dat je achterin de auto een tasje hebt met items die je kunnen beschermen tegen diverse omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een verbandtrommeltje, een veiligheidsvestje dus, een zaklamp, flesjes water, een vestje, een paraplu, noem maar op.

Je zult het maar net zien gebeuren: je gaat eventjes op een zomeravond de deur uit met de auto en je krijgt pech. Mocht het regenen en je kunt niet in de auto blijven, dan heb je in ieder geval een vestje en een paraplu tegen de regen wanneer je wacht op een hulpdienst.

5. Een ander helpen

Naast jezelf helpen waar nodig, kan het maar net zo uitkomen dat je ander moet helpen. Een sleepkabel achterin de auto leggen neemt nauwelijks ruimte in. Mocht het nodig zijn ben jij degene die een ander in nood kan helpen! Ook voor jezelf is het natuurlijk handig. Mocht jij gesleept moeten worden, dan ben je in ieder geval zelfvoorzienend. Dit geldt ook voor startkabels.

Alhoewel je niet alle situaties van tevoren kunt inschatten, ben je met bovenstaande tips een aantal gevaren voor. Tot slot geven we je mee dat je ten allen tijden erop dient te letten dat de verlichting van je auto goed werkt en dat je zicht goed is. Soms is het nodig om daar zelf iets aan te doen. In dit artikel lees je hoe je zelf je ruitenwissers van je Audi kunt vervangen.


Gerelateerd nieuws