AudiBlog.nl

Dé Nederlandse Audibezitter rijdt in zijn grijze Audi A3 Sportback in Friesland rond

Wat 25 miljoen spots en de cijfers van het Nederlandse wagenpark vertellen over Audi

Finnik, de kentekenapp voor autospotters en autokopers met 40 miljoen autorapporten per jaar, heeft een schat aan informatie over alle automerken die gespot worden en over het Nederlandse wagenpark. Voor Audiblog heeft Finnik de cijfers over Audi en Audibezitters op een rijtje gezet.

In negen maanden tijd, van januari tot oktober 2017 is ruim 2 miljoen keer een Audi gespot bij Finnik. Dat zijn dagelijks ongeveer 7500 spots en 8% van de ruim 25 miljoen spots totaal. Audi is daarmee nummer vier op de ranglijst van meest gespotte auto’s. Audi moet drie andere Duitse merken voor laten gaan: Volkswagen, BMW en Mercedes Benz.

De meest populaire Audimodellen zijn de Audi A3 sportback en de A4 Avant met respectievelijk 22% en 19% van de Audimarkt in handen. De Audi A3, voor het eerst op de markt gekomen in 1996 als 3-deurs uitvoering was toen een sportieve, kleine versie van de A4. Door de jaren heen is de Audi A3 uitgegroeid tot een zeer gewild model op de Nederlandse wegen.

Audi is één van de merken betrokken bij het dieselschandaal. Vier van de zeven directieleden hebben het bedrijf moeten verlaten en een voormalig hoofd motorontwikkeling is gearresteerd. Daarentegen worden de nieuw ontwikkelde elektrische Audi’s (e-tron Sportback en e-tron Quattro) door de pers gezien als geduchte concurrentie van Tesla.  Momenteel rijdt in Nederland nog 60% van de gespotte Audi’s op benzine en 36% op diesel. De overige 4% van de Audi’s rijden (deels) op alcohol, elektriciteit, CNG, LNG of LPG. Recente ontwikkelingen moeten die verhoudingen kantelen.

De meeste Audibezitters wonen in Zuid Holland, Noord Holland, Noord Brabant en Gelderland. In Flevoland woont het laagste aantal Audibezitters. Als we de Audibezitters afzetten tegen het inwonersaantal van de provincie, komt er een ander beeld uit. In de provincies Friesland en Zeeland woont het hoogste percentage Audibezitters, in Zeeland en Flevoland is het laagste percentage Audibezitters te vinden.

Audirijders houden de kleur van hun auto neutraal. Het grootste percentage Audi’s, namelijk 38%, is grijs. 37% van de Audi’s is zwart, 12% blauw en 7% wit. Slechts 6% van de Audi’s heeft een andere kleur. Zou de neutrale kleur van de meeste Audi’s ermee te maken dat de meerderheid gereden wordt door mannen? Momenteel is 75% van de Audirijders man.

Lees ook alles over jouw auto. Voer je kenteken in op finnik.nl en bekijk de technische details, de historie, milieu-informatie en leuke weetjes zoals het percentage vrouwelijke eigenaren, het gemiddelde geboortejaar van de eigenaren van jouw model auto en hoeveel auto’s sneller zijn dan die van jou.

Finnik is sinds januari 2015 het online platform dat consumenten zeker maakt over auto’s met het meest uitgebreide autorapport van Nederland. Bovendien biedt Finnik veel autonieuws en informatie over het kijken, kopen, rijden en verkopen van een auto. Met 40 miljoen autorapporten per jaar is Finnik de Autoriteit op het gebied van auto-informatie.

 


Gerelateerd nieuws