Veilig de weg op in de herfst

De laatste dagen was het even zomers weer. Maar ondanks dit zonnige weer is de herfst wel degelijk in volle gang. De bladeren vallen alweer volop, er zijn regenachtige dagen en mistige ochtenden. Allemaal elementen die het rijden gevaarlijker kunnen maken. Wil je toch veilig de weg op in de herfst, dan moet je daar rekening mee houden. We geven vijf tips die aan verkeersveiligheid bijdragen.

1. Auto op orde

Voordat je gaat rijden is het goed om te controleren of je auto in orde is. Het is namelijk verplicht om je auto te laten keuren. Is daarnaast de auto goed verzekerd? Zo niet dan kun je een autoverzekering voor je Audi bij Centraal Beheer afsluiten. Als het papierwerk op orde is, kijk dan ook eens of je auto opgeruimd is. Er gebeuren helaas nog steeds ongelukken waarbij afval onder het rempedaal terecht is gekomen. Maar allerlei spullen in je auto leiden vooral af tijdens het rijden. Zorg daarom dat je auto netjes is. Het is een kleine moeite en het maakt het rijden veiliger.

2. Controleer je banden

De banden onder de auto zijn van groot belang. Zij zijn namelijk het enige wat de auto in contact met het wegdek brengen. Als de wegen door vocht, bladeren of zelfs ijs, minder grip bieden, dan moeten je banden nog steeds functioneren. Controleer daarom of je banden voldoende profiel hebben. Als voldoen ze aan het wettelijke eis, hoe meer profiel hoe beter. Controleer ook of je banden niet te oud zijn. Uitdroging zorgt voor scheurtjes en kan eerder een klapband veroorzaken.

3. Interieur droog maken

We kennen het allemaal, beslagen ruiten. Je bent ‘s morgens aan de late kant maar als je weg wilt rijden, blijken de ramen beslagen te zijn. Het is ontzettend gevaarlijk om toch te gaan rijden. Beslagen ramen kun je niet helemaal voorkomen. Maar wat wel helpt is om je interieur zo goed mogelijk droog te maken. Als er vrijwel geen vocht in de auto is, beslaan de ramen ook veel minder snel. Je kunt bijvoorbeeld een vochtvreter achter je stoel plaatsen. Controleer deze wel regelmatig, want als hij vol zit, werkt hij niet meer.

4. Ruitenwisser en sproeisysteem

De ruiten kunnen van binnen beslagen zijn. Maar aan de buitenzijde komt er ook van alles op de auto af. Als er volop geoogst wordt kunnen landwegen modderig zijn. Dan is het belangrijk dat de ruitenwissers de ruit goed schoon kunnen houden. Ook de aanslag van strooizout kan het zicht behoorlijk verminderen. Zorg daarom voor goede wisserbladen, vervang ze als ze strepen blijven trekken. Daarnaast moet je voldoende (antivries) ruitenwisservloeistof in het reservoir hebben. Onderweg moet je immers altijd je ruit kunnen schoonmaken.

5. Rijgedrag aanpassen

Ga je de weg op, houd dan rekening met de omstandigheden. Hevige regenval kan voor slecht zicht zorgen. Bladeren op de weg zorgen voor een langere remweg. Houd daarom voldoende afstand tot je voorliggers. Ga niet inhalen als je de staat van het wegdek niet weet. Pas je bochtensnelheid aan. Je kunt immers over de bladeren zo de bocht uit schuiven. Daarnaast hebben je medeweggebruikers dezelfde omstandigheden. Wellicht rijdt iemand in jouw ogen te langzaam, maar hij houdt ongetwijfeld rekening met de omstandigheden. Heb daarom begrip voor je medeweggebruikers.

 

Veilig de weg op in de herfst is een kwestie van controle. Je kunt bijvoorbeeld controleren of je auto gekeurd is en je verzekering vergelijken bij Centraal Beheer. De technische staat is belangrijk, maar uiteindelijk zal je rijgedrag verschil maken.

Gerelateerde artikelen

Teken van leven

Zijn passie voor patina leverde Ron Szasszer een versleten 356 Speedster op. En hij sloot een vriendschap met coureur Edward Parlett, die er bijna een

Lees verder »