Een ongeluk zonder winterbanden; wat krijg je vergoed?

Rijd jij het hele jaar door op zomerbanden rond? Misschien durf je de gok wel aan om op zomerbanden naar de wintersport te rijden. Wel leg je de sneeuwkettingen in de kofferbak. Het gaat vrijwel altijd goed; tot het moment dat je remt en de auto niet vertraagt. Direct realiseer je je dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Want die lantaarnpaal of vangrail die je niet meer kunt ontwijken, kan stevige schade aan je auto veroorzaken. Laat staan de tegenligger die jij het ziekenhuis in rijdt. Wat doet jouw verzekeraar nu je in de winter schade rijdt op zomerbanden? En wat krijg je vergoed als je zo’n schade in het buitenland rijdt?
Winterbanden in binnen- en buitenland

Voor de meeste bestuurders is het wel bekend dat winterbanden in Nederland geen verplichting zijn. Omdat er geen verplichting bestaat, heeft een ongeluk op zomerbanden daarom ook geen gevolgen voor je aansprakelijkheid. De verzekeraar keert de schade dus uit zoals gewoonlijk. In het buitenland gelden soms andere regels, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Zo word je in Duitsland als nalatig bestempeld wanneer je in de winter schade rijdt op je zomerbanden. Als automobilist ben je dan deels schuldig aan het ongeluk – ook als het niet jouw schuld was. Hierdoor wordt schade voor een kleiner deel vergoed. Hoe zit dat in andere landen? Zwitserland kent geen verplichting van winterbanden, maar toch gelden daar dezelfde aansprakelijkheidsregels als in Duitsland. Strenger is men in Oostenrijk, waar winterbanden tussen 1 november en 15 april verplicht zijn. Krijg je in dit land een ongeluk op de verkeerde banden, dan kun je boven op de schade nog een boete krijgen die kan oplopen tot 5.000 euro. In sommige gevallen wordt de auto zelfs in beslag genomen.

Welke autoverzekering nodig?

In veel gevallen is je autoverzekering geldig binnen de landen van de Europese Unie. Wel zijn er verschillen tussen de dekking die een autoverzekering biedt. Omdat de risico’s op een ongeluk tijdens de winter groter zijn dan in de zomer, kan de autoverzekering vergelijken met andere aanbieders zeker geen kwaad. Zodat je een goede dekking hebt als je een ongeluk veroorzaakt.

Wat zijn de verschillen? Een van de verschillen zit in het eigen risico dat je betaalt wanneer je schade rijdt. Deze loopt uiteen van 135 tot 150 euro. Voor nieuwe auto’s is in sommige gevallen de aanschafwaarderegeling autoverzekering beschikbaar. Bij deze dekking krijg je het volledige bedrag van je auto terug wanneer je deze in de eerste tijd na aankoop total loss rijdt. Houd voor een oudere auto de gelijkwaardige autoregeling in de gaten. Vaak krijg je na een total loss-verklaring de dagwaarde uitgekeerd. Hierbij krijg je het bedrag uitbetaalt waarmee je een gelijkwaardige auto kunt kopen. Belangrijk bij ongelukken in het buitenland is verder de borgstelling. Bij een ernstige schade buiten Nederland kun je een straf opgelegd krijgen, waardoor je je auto en/of rijbewijs moet inleveren. De borgstelling regelt dat de verzekeraar je rijbewijs en auto vrijkoopt, door de borg in te leggen. Daarbij heb je natuurlijk nog de verschillen tussen drie verschillende dekkingsvormen: de WA-verzekering, WA + beperkt casco en allrisk. Waarbij je met de minimale WA-verzekering alleen schade vergoed krijgt die je aan anderen veroorzaakt, terwijl je met een allriskverzekering zelfs zelfveroorzaakte schade aan je bolide vergoed krijgt. Bedenk goed welke dekking jouw auto waard is, want hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie die je betaalt. Bekijk dus goed wat jouw auto nog waard is.

Gerelateerde artikelen