Auto zomerklaar maken: waar moet je op letten?

Auto zomerklaar maken waar moet je op lettenHet voorjaar is begonnen en dus gaan autobezitters weer aan de slag om hun voertuig zomerklaar te maken. Winterbanden worden omgewisseld voor zomerbanden, de auto wordt helemaal nagelopen en daar waar nodig worden onderdelen vervangen. Waar moet je allemaal op letten bij het zomerklaar maken van je auto?

Wat moet er gebeuren?
Hoe beter het onderhoud van de banden, hoe langer de automobilist er plezier van heeft. Is er tijdens de winter met winterbanden gereden, dan moeten die ingeruild worden voor zomerbanden. Daarbij is het belangrijk dat de banden bij de montage gebalanceerd worden, omdat de auto bij hogere snelheden anders gaat schudden op de weg. Wanneer in alle seizoenen dezelfde banden worden gebruikt, is een bandencheck van belang. Een goede uitlijning van de wielen voorkomt dat de levensduur en veiligheid van de banden verminderen en dat onnodig teveel brandstof wordt verbruikt.

Een ander belangrijk onderdeel van het zomerklaar maken van de auto is om de rem-, koel-, en ruitenvloeistof te controleren en waar nodig bij te vullen of te vervangen. Een aircocheck mag ook niet ontbreken op het lijstje van een autobezitter. Zeker richting de zomer is een goed werkende airco van belang.

Accu, olie en schokdempers checken
Een auto is pas echt klaar voor de zomer wanneer ook belangrijke onderdelen als de accu en schokdempers zijn gecontroleerd. Er zijn een aantal aanwijzingen die erop duiden dat schokdempers moeten worden vervangen. Bijvoorbeeld wanneer er olie op zit, de auto teveel overhelt of juist teveel naveert. Het vervangen van schokdempers moet in de garage gebeuren en kost honderden euro’s. De kosten voor het verversen van de olie variëren, maar de prijs hiervoor ligt bij garages meestal ook wel rond de 100 euro. Een accu hoeft natuurlijk niet elk jaar te worden vervangen. Maar na 5 tot 7 jaar is deze vaak wel aan vervanging toe. Afhankelijk van het type auto en accu kost dit zo’n 60 tot 70 euro wanneer de autobezitter handig is en de nieuwe accu zelf kan plaatsen.

Besparen op de kosten
Heb je twee linkerhanden? Dan kun je de zomercheck van je auto het best bij de garage laten doen. Autobezitters die handig zijn, zullen wel veel van de klussen om de auto zomerklaar te maken zelf kunnen uitvoeren. Maar er zijn altijd kosten aan verbonden, zeker wanneer schokdempers of accu’s vervangen moeten worden. Die kosten moeten ergens terug worden verdiend. Dit kan door een goedkopere autoverzekering af te sluiten. Allereerst is het als autobezitter verstandig om de huidige polis te checken. Zeker wanneer er onderdelen aan de auto zijn vervangen waardoor de waarde van het voertuig ook is veranderd.

Het belang van autoverzekering vergelijken
Net als de auto zelf, is het verstandig om ook de autoverzekering ‘zomerklaar’ te maken. Door de polis na te lopen, wordt snel duidelijk of te veel premie wordt betaald en aanpassen of overstappen dus gunstiger is. Is een auto meer dan acht jaar oud en ligt de dagwaarde onder 1.250 euro? Een uitgebreide dekking als WA met beperkt casco of allrisk heeft dan eigenlijk geen zin meer. In dat geval is de autoverzekering vergelijken en het afsluiten van een WA-verzekering voordeliger, omdat er anders onnodig te veel premie wordt betaald.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen

One for all

Slimme platformconcepten die tussen verschillende merken en modellen worden gedeeld leiden al jarenlang tot kostenbesparingen, efficiencyverbeteringen en een snellere integratie van nieuwe technologieën. Ook voor

Lees verder »