Zoek

Auto Kopen in Duitsland? Altijd Chassisnummer opvragen!

Het importeren van Audi’s uit Duitsland is populairder dan ooit.  Helaas bestaat er in andere Europese landen geen NAP Kilometer registratie zoals wij dit kennen in Nederland. Toch is veel te achterhalen via het Voertuig Identificatie Nummer ofwel VIN nummer van de auto.

Via een chassisnummer kun je veel details over het voertuig achterhalen en de geschiedenis opvragen van buitenlandse auto’s en motoren. Dit kan in sommige gevallen heel belangrijk zijn. Wanneer je ontdekt dat de auto uit Duitsland, Belgie of bv. Italie komt, dan kun je in veel gevallen via een chassisnummer check een zogenaamd voertuigrapport opvragen met technische details en (schade + onderhoudshistorie) van een auto. Je kunt dit vergelijken met een Kentekencheck zoals we die in Nederland kennen. Wanneer je overweegt om een auto te importeren, of een auto wil kopen die (in het verleden) buiten Nederland geregistreerd is geweest kun je in deze post lezen waarom het uitvoeren van een chassisnummer check van belang is en waarvoor  het voertuigrapport kunt gebruiken.

Wat wil je allemaal weten?


Zoals ook geldt voor een auto die gewoon uit Nederland komt, is ook voor een auto die later pas in Nederland op naam is gezet, en dus ooit is geïmporteerd van belang om de voorgeschiedenis van het voertuig te kennen. Het gaat om zaken als:

  • De kilometerstand van de auto
  • Eventuele schade aan de auto in het verleden
  • Is de auto legaal in Nederland terechtgekomen
  • Is de auto ooit gestolen gemeld
  • De dagwaarde van de auto

Het chassisnummer opvragen kan dus een hele belangrijke rol spelen bij het bepalen van een hele reeks aan zaken die jou aangaan als je een auto of ander voertuig wil kopen of verkopen.

Chassisnummer opzoeken niet gratis

Een chassisnummer controleren is heel eenvoudig online te doen, maar niet alle info is beschikbaar van ieder voertuig. In het buitenland bestaat er geen omvangrijke database zoals in Nederland waarin de voertuig geschiedenis en kilometerstanden worden opgeslagen. In Nederland kun je gratis via de RDW een kenteken check doen om de tellerstanden op te vragen en de onderhouds historie te checken. Voor buitenlandse voertuigen is de beschikbare info beperkt en niet gratis opvraagbaar.


Fraude met auto’s natrekken

Omdat het buitenland geen kilometer registratie syteem kent zoals we dat in Nederland kennen is het gemakkelijker voor mensen met kwade wil om fraude te plegen met auto’s die uit het buitenland komen. Het terugzetten van tellerstanden gebeurt helaas regelmatig met buitenlandse voertuigen.  Door het chassisnummer op te vragen van de auto in kwestie, kan je in veel gevallen hier zelf inzicht in krijgen. Op die manier kun je voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van criminaliteit. Wanneer het om een geïmporteerde auto gaat is het dus altijd aan te raden om een VIN check te doen.

Is de auto ooit gestolen?

Eén van de zaken die bijvoorbeeld bovenkomt wanneer je het chassisnummer gaat opvragen is de eigenaren historie. Daardoor kun je tevens controleren of een auto wel altijd in handen van de rechtmatige eigenaar is geweest. Het kan immers best zijn dat de auto ooit gestolen is en de grens over gesmokkeld is. Dit wil je natuurlijk niet achteraf pas te weten komen. Doe bij NL voertuigen daarom altijd een kentekencheck controle, bv. via kentekencheck.info, en voor buitenlandse voertuigen is een chassisnummer check onontbeerlijk om te voorkomen dat er problemen zullen ontstaan omdat de auto niet rechtmatig in jouw handen blijkt te zijn gekomen. Dit geldt trouwens net zo goed voor Nederlandse of Belgische auto’s.

Zaken om op te letten

Het chassisnummer opvragen is eigenlijk te adviseren om in alle gevallen te doen wanneer u overweegt om een auto te kopen in het buitenland. Vooral wanneer je een auto krijgt aangeboden voor een wel heel voordelige prijs. Vooral voor auto’s geldt immers dat te mooi om waar te zijn waarschijnlijk ook betekent dat het niet waar is. Alleen al daarom is de controle van belang. Je kunt natuurlijk rechtstreeks de eigenaar vragen hoe dit zit, maar het is vooral ook slim om zelf het nodige onderzoek te doen om alles te achterhalen. Ga wel ook zelf kijken bij de auto om alles goed na te lopen, zelfs na de check.

Veilige aankoop doen via de chassisnummer check

Wanneer je het chassisnummer gaat opvragen, dan zorg je er in ieder geval voor dat je goed voorbereid bent. Neem het voertuigrapport mee als je de auto ter plekke gaat bekijken.  Vooral bij een auto die uit Duitsland of Belgie komt is het van groot belang dat het voertuig overeenkomt met de bevindingen in het kentekenrapport. Wanneer alles in orde blijkt te zijn, dan is er geen reden om nog langer te twijfelen en kan je zelf de aankoop verder afhandelen. Of je kunt er alsnog voor kiezen om een aankoopkeuring te laten doen. Wanneer je er via de chassischeck controle achter komt dat er echter iets niet klopt, dan kan het ook slim zijn om de politie hierover in te lichten, en in ieder geval van de koop af te zien.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen