AudiBlog.nl

Kenteken check toont nu Gratis APK punten en WOK data

Heb je een leuke tweedehands Audi gezien die je wilt kopen? Vergeet dan niet om een kentekencheck te doen. Hiermee krijg je namelijk veel technische informatie en inzicht in de staat en de historie van het voertuig die je vaak niet ziet in auto-advertenties. De meest uitgebreide check is meestal niet gratis, en voor inzicht in het schadeverleden moet er vaak betaald worden. Sinds kort kun je bij diverse sites wél gratis de APK-afkeurpunten opvragen en inzien. Zo kun je in een oogopslag zien op welke punten de auto is afgekeurd (geweest), en welke reparaties er hebben plaatsgevonden aan een voertuig. Deze basis check geeft veel technische informatie en is kostenloos.

De afkeurpunten van de APK

Bij aanschaf van een hele jonge occasion of een nieuwere audi hoef je je meestal nergens zorgen om te maken. Maar als je een iets oudere auto op het oog hebt adviseren we zeker om minstens de APK punten en apk vervaldatum te controleren. Vaak komen er allerlei onzichtbare kwalen naar boven op het gebied van milieu en veiligheid of blijkt dat het voertuig binnen korte tijd een nieuwe APK keuring nodig heeft. Koop bij voorkeur het liefst een auto die net APK gekeurd is. Dat scheelt je het komende jaar dan in elk geval vast een APK keuring en mogelijk een of meerder reparaties.

Als je een auto koopt bij een Bovag dealer of garage, dan is deze normaal gespoken recentelijk APK gekeurd. En in het geval dit niet zo is, dan regelen ze het vaak voordat je de auto komt ophalen. Maar bij een particulier werkt dat meestal niet en is het maar afwachten hoe de auto erbij staat. Kijk dus altijd even hoe het ervoor staat met de APK en op welke punten het voertuig gerepareerd is. Je kunt met een gratis kenteken check zien of wat de APK vervaldatum is en of hij tijdens zijn laatste keuring is goedgekeurd. Als hij afgekeurd is, kun je exact zien wat de afkeurpunten cq reparatiepunten zijn en kun je inschatten hoeveel geld het ongeveer gaat kosten om de auto weer klaar te maken om de weg op te mogen.

Schadeverleden? Vraag de WOK status op

Je wilt het liefst een goed onderhouden auto kopen, en waarschijnlijk wil je liever geen auto kopen met een schadeverleden. Als je een schade-auto koopt zonder dat je het doorhebt gehad, dan is dat is dit een nare verrassing. Controleer daarom minimaal of het voertuig een WOK status heeft. WOK staat voor Wacht Op Keuren – een voertuig met WOK status heeft (zware) schade en mag niet op de openbare weg komen.

Als je een leuke Audi hebt gevonden die je wil kopen, dan is het verstandig om een schadeverleden rapport op te vragen. Er zijn in Nederland 2 partijen die auto schade gegevens verzamelen: de verzekeraars (samen met de lease maatschappijen) en een particulier initiatief (autoverleden). Leasemaatschappijen willen echter liever geen schade data in een database, omdat dit de restwaarde van de voertuigen beïnvloedt. Daarom is deze database beperkt en leveren de meeste kenteken check websites geen complete data, wil je zeker weten hoe het zit met de schadehistorie van een voertuig, doe dan de check via kentekencheck.info. Zij werken samen met de enige complete schade data leverancier in Nederland en tonen WOK status en APK afkeurpunten gratis.

Basis Kenteken check:

Net zoals andere sites evolueren beschikbare RDW gegevens en bijbehorende voertuig verleden controle sites in 2018 nog steeds in sneltreinvaart. Waar nog geen 5 jaar geleden de meeste gegevens slechts sporadisch beschikbaar waren, of er betaald moest worden voor basis registratie gegevens, is tegenwoordig veel data gratis beschikbaar. Een Voertuigrapport bestaat uit:

• Standaard (technische) auto gegevens zoals merk, type en type motor.
• Datum eerste tenaamstelling, datum eerste afgifte Nederland en vervaldatum APK.
• NAP Check ofwel kilometerstand controle.
• Of het wel of niet om een geïmporteerde auto gaat.
• Of de auto wel of niet als gestolen staat geregistreerd.
• Mogelijkheid tot opvragen hoogte wegenbelasting.

Voorkom dat je een gestolen auto koopt

Het kopen van een gestolen auto moet je natuurlijk ten alle tijden zien te voorkomen. Je wil criminelen toch niet helpen met hun illegale zaken? En dan hebben we het nog niet eens over de financiële gevolgen die het voor jou kan hebben. Want als ontdekt wordt dat je in een gestolen auto rijdt, mag jij bewijzen jij niet de dief bent. Bovendien moet je de auto inleveren. Je wordt in verband gebracht met criminele activiteiten en je blijft achter met lege handen.

Waarom zou je het riskeren? Doe gewoon de kentekencheck en je ziet gelijk of de auto geregistreerd staat als gestolen. Helaas zijn er veel manieren om gestolen auto’s door te verkopen zonder dat mensen het merken. Let daarom altijd op als je een auto gaat kopen. Koop je van een particulier? Spreek dan af bij de verkoper thuis. Vraag ook om een identiteitsbewijs en noteer deze gegevens om zelf te bewaren. Kijk goed om je heen en als je het niet vertrouwt, begin er dan niet aan.

Het is ook verstandig om via een bankoverschrijving te betalen. Zo heb je altijd bewijs dat je de auto gekocht hebt en niet gestolen. Met een contante betaling kan je immers niks bewijzen. Controleer ook het kentekenbewijs en kijk of de set sleutels compleet is. Zo zijn er behoorlijk wat dingen waaraan je kunt zien dat het zaakje niet in orde is.

Wees zeker van je zaak: doe de kentekencheck

Een gestolen auto; een auto met schade; een auto zonder geldige APK. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen proberen het te verkopen. Wees alert en kijk naar onregelmatigheden bij de auto of de verkoper. Voorkom verrassingen achteraf. Doe gewoon een kentekencheck. Dan weet je zeker dat je goed zit.


Gerelateerd nieuws