Hoe onderhoud je jouw Audi in de winter?

De winters in Nederland zijn erg onvoorspelbaar. De ene winter vriest het dat het kraakt en ligt er regelmatig sneeuw, een volgende winter loop je in januari zonder jas buiten. Maar natuurlijk moet je wel op alles voorbereid zijn. Als je geen maatregelen neemt en Koning Winter doet ineens zijn intrede dan ben je te laat en kom je wellicht met pech langs de weg te staan of kom je ’s morgens niet eens van de parkeerplaats. Daarom is het belangrijk om je auto tijdig ‘winterklaar’ te laten maken, of je nou een A4, RS6 hebt of een Q-serie. Over het zomerklaar maken van jouw Audi hadden  we het afgelopen zomer al.

De onderhoudsbeurt voor de winter

Als je auto toe is aan een onderhoudsbeurt, doe dit dan bij voorkeur voordat de winter begint. Zo zorg je ervoor dat eventuele gebreken worden opgespoord en verholpen voordat het koud wordt en je er dus extra last van kunt krijgen. Maak op tijd een afspraak, want er zullen meer autobezitters zijn die op dit idee komen. En als je geliefde Audi dan toch in de garage staat, dan laat je natuurlijk meteen je winterbanden monteren en uitlijnen.

Een vlotte start in de ochtend

Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in of bestrooi ze met talkpoeder. Zo verklein je de kans op vastvriezen bij strenge vorst. Vervang de ruitensproeier vloeistof door een antivries variant. Deze herken je aan de blauwe kleur. Koop een grote deken die je over de voorruit van de auto kunt leggen. Daardoor zal die minder snel bevriezen en kost het je dus ’s morgens veel minder tijd om de ruiten ijsvrij te krijgen. Het is verplicht de voor-, achter- en zijruiten van de auto voldoende ijsvrij te maken voordat je de weg op gaat. Doe je dit niet dan kan je dit op een bekeuring komen te staan.

Voorkom roest

Een van de grote gevaren in de winter is niet je auto winterklaar maken, maar het gevaar tijdens de winter – namelijk pekel. Pekel kan een aanslag hebben op de onderkant van je auto of je velgen. Vooral lichtmetalen velgen zijn vaak gevoeliger voor pekel, al zijn er ook varianten die er beter geschikt voor zijn. Professionele partijen zoals Wheelpoint bieden een groot assortiment aan Audi velgen aan en kunnen je adviseren wat een verstandige keuze is. Als je aparte zomer- en winterbanden hebt, dan kan je hier wat meer mee spelen.

Wat zit er in de winterset voor je auto?

In de auto heb je natuurlijk een middel om de ruiten snel te laten ontdooien. Daarnaast een setje matten en een schep, die je kunt gebruiken om probleemloos weg te rijden uit diepe sneeuw. Slotontdooier bewaar je uiteraard NIET in de auto maar daarbuiten. Hiermee ontdooi je een bevroren slot in een handomdraai. Gebruik een goede ijskrabber om de ruiten van de auto vlot en goed schoon te maken als het heeft gevroren of gesneeuwd.

Zorg goed voor de accu

De zelfontlading van de accu van jouw Audi gaat sneller in de winter vanwege de lagere temperatuur. Zorg ervoor dat de dynamo de accu goed kan opladen door ook langere ritten te maken. Op korte stukjes is hiervoor namelijk onvoldoende gelegenheid voor. De ANWB heeft hier een uitgebreid artikel aan besteed.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen

%d bloggers liken dit: