Hoe weet ik welke laadpaal aansluit bij mijn model Audi?

Overweeg jij om als Audi-liefhebber de overstap te maken naar een milieuvriendelijker model? Audi heeft in Nederland twee hybride auto’s op de markt, te weten de Audi A3 e-tron en de Audi Q7. Om in een van deze auto’s te kunnen rijden, is een laadpaal noodzakelijk. Er bestaan echter verschillende typen aansluitingen en dus ook verschillende laadpalen. Dat maakt het verwarrend om te weten welk laadpunt je onderweg kunt gebruiken, en welke laadpaal je moet aanschaffen voor thuis. Welke laadpaal sluit aan bij jouw (beoogde) model Audi?

Audi A3 Sportback e-tron

De Audi A3 Sportback e-tron is een compacte middenklasse hybride auto. Hij kan compleet op benzine rijden, maar ook op hybride stand en zelfs volledig elektrisch, elk met een eigen actieradius uiteraard. De auto werkt dus ten dele op elektriciteit en heeft daarom een laadpunt nodig om in bedrijf te kunnen blijven. Het voordeel van zo’n hybride auto is wel dat bijladen onderweg nauwelijks nodig zal zijn als je niet volledig elektrisch rijdt. De Audi laadkabel die bij Audi A3 Sportback e-tron hoort heeft een zogenaamde Mennekes-stekker, een stekker met 7 contactpunten. Deze wordt ook wel een type 2 laadkabel genoemd. Dit is het in Europa meest voorkomende type laadkabel. Daarbij hoort een type 2 laadpaal. Hier vind je er onderweg meer dan genoeg van. Snelladen is geen mogelijkheid bij de Audi A3 Sportback e-tron. Je hebt als je deze auto hebt dus een type 2 laadpunt nodig. Heb je een nieuwe kabel nodig, dan moet daarbij het aantal ampère overeenkomen met de 16A lader in de auto, anders werkt het opladen niet. Hoewel de lader in kwestie gemaakt is voor 1-fase laden, is het ook mogelijk om een 3-fase kabel te gebruiken.

Audi Q7

Heb je meer auto nodig, dan is er de hybride Audi Q7. Dat is een grote SUV met onder andere actieve rolstabilisatie, luchtvering en vierwielbesturing. Ook hierin is de e-tron technologie van Audi toegepast, dus dat betekent verder rijden met minder brandstof. De brandstof in kwestie is overigens diesel. Om de hybride functie van de Audi Q7 te kunnen gebruiken, moet je gebruik kunnen maken van een laadpaal. Je hoeft niet te zoeken naar een officiële Audi laadpaal, want je kunt terecht bij elk type 2 laadpunt. Aan de bijbehorende Audi laadkabel zit namelijk ook bij de Audi Q7 een Mennekes-stekker. Let er ook bij deze auto op dat je een laadkabel gebruikt met hetzelfde aantal ampère als de lader in de auto: (maximaal) 16A. De Audi Q7 laadt op de 2-fase methode, maar er kan ook een kabel voor 3-fase gebruikt worden. Zoek je nog een laadpaal voor thuis, omdat je ’s ochtends met een volle accu de dag tegemoet wilt kunnen gaan, dan heb je dus een type 2 laadpaal nodig. Let erop dat dit een paal van 3,7 kW is. Daarmee kan de accu van jouw Audi Q7 binnen ongeveer vijf uur volledig opgeladen worden.

Ouderwets tanken en snellaadpunten

Bij beide auto’s zul je dus echter ook nog ouderwets moeten tanken bij het tankstation. Gelukkig zijn er daar ook steeds vaker oplaadpunten voor elektrische auto’s, waarbij type 2 het meest voorkomend is. Zo kun je twee vliegen in één klap slaan als het nodig is. De Mennekes-stekker past overigens ook in de snellaadpaal voor combi-stekkers, maar dat maakt snelladen helaas nog steeds niet mogelijk bij een van deze auto’s. Dat zorgt ervoor dat er nog veel geduld voor nodig is voordat je een volle accu hebt. Juist daarom is een laadpunt voor thuis een nuttige investering.

Gerelateerde artikelen