Een Audi zakelijk aanschaffen: hier moet je op letten

Als jij privé een andere auto zou gaan kopen, bestaat er natuurlijk geen twijfel over het merk. Maar Audi’s worden ook veel zakelijk gereden. Niet alleen wordt er vaak voor gekozen door de uitstekende betrouwbaarheid, maar ook doordat een auto een visitekaartje is van de berijder. En met een Audi weet je zeker dat je een representatieve en toch sportieve uitstraling hebt. Ben jij zelfstandig ondernemer en wil je zakelijk een Audi aanschaffen? Hieronder lees je drie zaken waar je op moet letten.

Mogelijke aftrekposten bij de zakelijke aanschaf van een Audi

Wanneer je een auto zakelijk aanschaft, zijn er een aantal fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken. Zo mag je bijvoorbeeld de kosten voor de aanschaf, brandstof, wegenbelasting, premie voor de zakelijke autoverzekering en onderhoudskosten aftrekken van de omzet. Daarnaast mag je de BTW aftrekken van de bijkomende autokosten. Dit geldt ook voor de aanschafprijs van zowel nieuwe als tweedehandse BTW auto’s (occasions die eerder zakelijk zijn gereden). Houd er wel rekening mee dat je enkel de kosten mag aftrekken van het gedeelte van de zakelijke kilometers waarvoor je de auto gebruikt voor de belaste omzet.

Bijtelling betalen voor het privégebruik van je zakelijke auto

Gebruik jij de zakelijke auto ook voor privégebruik? Wanneer het om meer dan 500 kilometer per jaar gaat, moet je bijtelling betalen. Dit is een percentage van de aanschafprijs van de auto, dat bij je inkomen wordt opgeteld. Hierover betaal je dus ook (extra) inkomstenbelasting. In 2019 geldt voor benzine- of dieselmodellen een bijtelling van 22 procent, en een bijtelling van 4 procent voor volledig elektrische auto’s (zoals de verwachte Audi e-tron 50 quattro) tot een aanschafwaarde van 50.000 euro. Over het bedrag daarboven wordt bij duurdere elektrische modellen ook gerekend met een bijtelling van 22 procent. Wil je geen bijtelling betalen, dan zul je met behulp van een rittenadministratie moeten aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé per jaar met de auto rijdt.

Financiering van een zakelijke auto

Het rijden in een Audi heeft vele mooie kanten en voordelen, maar het vraagt wel een investering. Zowel in aanschaf als onderhoud zijn het niet de goedkoopste auto’s. Als je de auto zakelijk wil gaan rijden, is het daarom handig naar de beste optie voor jouw situatie te kijken. Heb je veel winst gemaakt die je niet meer hoeft te investeren? En wil je lang met de auto gaan doen? Dan kun je deze het beste in een keer betalen. Je kunt de afschrijving over meerdere jaren uitsmeren of de laatste jaren rijden zonder afschrijving. Heb je niet voldoende financiële middelen voor de aanschaf van een zakelijke Audi, dan kun je ook voor een gedeelte van de aanschaf een lening afsluiten, of de wagen leasen.

Gerelateerde artikelen