Tips voor het aanschaffen van een tweedehands auto

Het is zover. Je wilt je eerste auto kopen. Hoe pak je dit aan? Gelijk een proefrondje rijden? Online kijken naar verschillende types en merken? Familie en vrienden vragen om advies? Al deze zaken zijn goed en zeker belangrijk in het proces, echter zijn ze nog niet compleet. Een belangrijk onderdeel, maar een vaak vergeten onderdeel, is het opzoeken van het kenteken en zo het verleden van de auto inzien. Een autohandelaar kan namelijk nog wel eens een gelikt praatje houden en met een schaderapport in je handen sta je sterker in de onderhandelingspositie.

Enfin, we zullen bij het begin beginnen hoe jij een miskoop voorkomt en een goede deal sluit. We bieden je een overzicht met tips die jou kunnen helpen met het kopen van een tweedehandse auto.

  1. Doe vooraf je onderzoek

Begin online met oriënteren. Waar ga je de auto het meeste voor gebruiken en wat is daarvoor nodig? Online zijn genoeg online platforms te vinden waar je auto’s met elkaar kunt vergelijken. Zo zie je het verschil tussen verschillende modellen en wat de kenmerken zijn.

  • Neem hulp mee naar de autozaak

Een auto uitzoeken blijft een grote beslissing. Daarom is een second opinion niet overbodig. Nadat je je hebt georiënteerd in je mogelijkheden kun je naar een tweedehands autozaak gaan. Heb je een familielid of een vriend die verstand heeft van auto’s? Vraag of hij mee wil gaan om te kijken. Twee personen zien meer dan één en dat kan altijd van pas komen als het om tweedehands auto’s gaat.

  • Test de auto

Rijd een proefritje en test de auto. Neem hiervoor je tijd en probeer verschillende wegen en verschillende snelheden uit om een goed beeld te krijgen. Controleer de auto op gekke geluiden of afwijkingen in het rijgedrag. Kijk ook naar de profieldiepte van de banden en of er sprake is van haarscheurtjes. Naast de banden is het ook goed om onder de motorkap te kijken. Is er groene aanslag op het koelsysteem? Dan kan dit duiden op lekkage.

  • Zoek het verleden op van de auto

Na het testen van de auto raden wij je aan om niet direct de auto te kopen, maar eerst online je onderzoek voort te zetten. Zoek het kenteken op en check het verleden van de auto. Met een schaderapport kun je zien of de auto schade heeft opgelopen en of de verkoper de waarheid spreekt. Indien er inderdaad sprake is van schade, dan zie je precies wanneer dat is gebeurd, hoeveel het heeft gekost en waar het zit. Ook een tellerrapport is geen overbodige luxe. Er wordt tegenwoordig weleens gesjoemeld met de kilometerstand om de auto voor meer te kunnen verkopen. Met het tellerrapport zie je de geregistreerde kilometerstand bij de RDW.

  • Bepaal het budget thuis

Bepaal het budget thuis. Zo sta je sterker in de onderhandelingspositie omdat je weet wat je marges zijn. Houd vast aan dit budget en laat je niet een duurdere auto aanpraten als je daar geen behoefte aan hebt.

Onderzoek, onderzoek, onderzoek. Dat gaat jou helpen om een goede en een betrouwbare auto te kopen. Vergeet ook vooral niet plezier te hebben in je zoektocht naar een (nieuwe) auto! Dit wordt straks jouw vervoersmiddel waarmee je naar werk rijdt, je verre vrienden gaat opzoeken en parkeert bij vliegvelden voor je vakantie.

Gerelateerde artikelen