Je eerste Audi, waar moet je rekening mee houden?

Droom jij al jaren van je eigen Audi en is de tijd eindelijk gekomen dat je er een gaat aanschaffen? Dan zal in veel gevallen de auto die je ervoor van de hand doet een minder luxe auto zijn. Daarom zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je voor je eerste Audi gaat. We bespreken er vier.

Je eerste Audi, waar moet je rekening mee houden

Hoge dekking nodig

Als de Audi waar je in gaat wilt gaan rijden je droomauto is, dan wil je hem natuurlijk ook zo goed mogelijk verzekeren. Zelfs bij een tweedehands exemplaar kan een Audi nog een forse waarde vertegenwoordigen. Dat is een reden om niet enkel voor een WA-verzekering te gaan. In het geval dat je Audi total loss raakt of gestolen wordt, wil je immers ook de middelen hebben om een nieuwe te kunnen kopen. Daarom is het waarschijnlijk dat je kiest voor een autoverzekering met de hoogste dekking, namelijk Allrisk.

Duurder in verzekering door meer accessoires

Audi’s zijn niet de goedkoopste auto’s wat verzekering betreft. Het zijn auto’s met een relatief hoge waarde, wat de kosten al omhoog drijft. Ook zitten er op Audi’s vaak relatief veel accessoires die bij het model horen. Omdat accessoires die onderdeel uitmaken van het standaardmodel meeverzekerd zijn, voegt dit toe aan een hogere premie. Let op: accessoires die je zelf laat toevoegen, zoals een trekhaak of chique lichtmetalen velgen, zijn niet automatisch meeverzekerd. Hiervoor moet je dan een aanvullende verzekering afsluiten.

Populair bij dieven

Je bent niet de enige met een speciale interesse in Audi’s. Ook het dievengilde in Nederland houdt van Audi’s. In 2016 voerde Audi zelfs de lijst van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit aan wat betreft het diefstalrisico. Het risico was toen 1 op 337, maar dat was nog een gemiddelde. De Audi S4 had namelijk een diefstalrisico van 1 op de 40, de RS3 een risico van 1 op 48 en bij de S5 was het 1 op 49. Laat dat een extra motivatie zijn om je Audi ook tegen diefstal te verzekeren.

Je eerste Audi, waar moet je rekening mee houden

Hoog in de wegenbelasting

Als het rijden in een Audi een doel in je leven is geweest, is de kans niet groot dat je eerder eigenaar bent geweest van een andere grote, luxe auto zoals een Mercedes of BMW. Want waarom zou je dan immers niet meteen voor die Audi gaan? Houd er rekening dat je stap van een ‘mindere’ auto naar je gedroomde Audi kan inhouden dat je meer wegenbelasting moet gaan betalen voor je auto omdat hij zwaarder is dan je vorige auto.

Wees je er dus bewust van dat de kans groot is dat een hoger prijskaartje hangt aan een Audi dan aan je vorige auto qua verzekering en wegenbelasting. Maar als je daar goed over nagedacht hebt en je het je kan veroorloven, dan is het zeker tijd om te upgraden naar een mooie Audi.

Gerelateerde artikelen